30 Οκτωβρίου 2020

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Σάμου

Δύο μαθητές έχουν ανασυρθεί νεκροί στη Σάμο, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 400 τραυματίστηκαν στην Τουρκία.

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται μόλις στα δύο χιλιόμετρα, κάτι που καθιστά τη δόνηση πολύ επιφανειακή. Πάντως τo Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ιντσιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ. 

Οι περισσότερες από τις ζημιές εντοπίζονται σε παλαιά κτίρια του νησιού της Σάμου, τόσο στο Πυθαγόρειο, όσο και στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Σημαντικές ζημιές έχουν επίσης προκληθεί στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, τμήμα της οποίας έχει καταρρεύσει λόγω του ισχυρού σεισμού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. 

Η σεισμική δόνηση, όπως είναι φυσικό, αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν αμέσως τα σπίτια τους και βγήκαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός ήταν μικρό και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές. 

Φωτ. Samos24.gr

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων έχασαν τη ζωή τους στο Βαθύ Σάμου, μετά τον σφοδρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε το Ανατολικό Αιγαίο. Καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο τοίχο αρκετή ώρα μετά το κύριο σεισμικό γεγονός. 

Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά την επιστροφή των παιδιών από το σχολείο τους, όταν τοίχος του πρώτου ορόφου κτιρίου κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τους δύο μαθητές σε στενό δρόμο της πόλης. Συνεργείο της Πυροσβεστικής έσπευσε επί τόπου, αλλά ήταν πλέον αργά. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ ανέσυραν τα δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, χωρίς τις αισθήσεις τους.

Η τραγωδία στη Σάμο ήρθε σε μία χρονική στιγμή που το νησί φαινόταν να έχει διαφύγει το σφοδρό σεισμό με οκτώ -ελαφρά στην πλειονότητά τους- τραυματίες. Τέσσερις εξ αυτών είχαν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι οκτώ έφεραν ορθοπεδικά τραύματα. 

Στην Τουρκία. Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές. 

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 120 τραυματίστηκαν στην Τουρκία. Αλλές νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς και για πάνω από 400 τραυματίες. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κτίριο που κατέρρευσε στη Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον σφοδρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου. 
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να στέκονται ο ένας πλάι στον άλλον». 

Απαντώντας ο Τούρκος Πρόεδρος, 
 Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε στο twitter: «Ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλη την Ελλάδα εκ μέρους εμού και του τουρκικού λαού. Και η Τουρκία επίσης είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να γιατρέψει τα τραύματά της. Οτι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Στους 62 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 940 και από αυτούς οι 218 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 8 κτίρια που κατέρρευσαν στην περιοχή της Σμύρνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή