28 Οκτωβρίου 2020

Το έπος του 1940, 80 χρόνια μετά

Λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά ματαιώθηκαν η καθιερωμένη για σήμερα στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, όπως και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού δεν κάμπτει το εθνικό φρόνημα.

Ο Δήμος Πειραιά θέλοντας να τιμήσει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία φέτος πραγματοποιείται υπό ειδικές συνθήκες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, «έντυσε» το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στα γαλανόλευκα, όπου μια τεράστια ελληνική σημαία κυματίζει στην πρόσοψη του επιβλητικού κτηρίου της πόλης, με την μέθοδο του 3d projection mapping (φωτογραφία επάνω αριστερά).

Μήνυμα προς όλους τους Έλληνες έστειλε ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ZEYΣ με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Να θυμάστε το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πιλότος. 

Το μήνυμα του πιλότου

Μηνύματα από την πολιτική ηγεσία της χώρας 

«Σήμερα, σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το έπος του '40 είναι ένα πρότυπο ομοψυχίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" και σημείωσε πως «η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη». 


Την ανάγκη επιστράτευσης των ίδιων αρετών «που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε» για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας» ανέφερε.

«Η 28η Οκτωβρίου, 80 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, και εθνική ανεξαρτησία», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο. «Το παλλαϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων στο φασισμό του Μουσολίνι και στο ναζισμό του Χίτλερ, η συνέχειά του με το έπος της εθνικής αντίστασης, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και τις άλλες πατριωτικές οργανώσεις, μας κάνουν περήφανους για τις ρίζες μας» σημειώνει.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
H Ελληνική Γελοιογραφία του έπους του 1940
Το έπος του 1940 σε πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη
Αφίσες του έπους του 1940
Το Έπος του 1940 από Ιταλική σκοπιά
Πολεμικό Μουσείο: Τρισδιάστατη έκθεση για το Έπος του 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου