12 Οκτωβρίου 2020

Τζον Μπόλτον: Γιατί θαυμάζει τον Ερντογάν ο Τραμπ

Ο Τζον Μπόλτον είναι ένα από τα πιο γνωστά «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ένας άνθρωπος που έζησε από πολύ κοντά τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο, σαν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, μέχρι την αποπομπή του. To βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, είναι συναρπαστικό γιατί περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο πόσο χαοτικά λαμβάνονται οι αποφάσεις στον Λευκό Οίκο, με βάση προσωπικές ή και οικογενειακές επιλογές. Βασικός λόγος της σύγκρουσής του, όπως αναφέρει και σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, ήταν η στενή σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν, την οποία ερμηνεύει ως απόρροια θαυμασμού – ίσως και φθόνου για αυταρχικούς ηγέτες.

«Ο Τραμπ θαυμάζει πολλούς αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκτιμώ ότι τους παρατηρεί με φθόνο, καθώς θα ήθελε να κάνει τα ίδια στις ΗΠΑ, αλλά για την ώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο Τραμπ μοιάζει ανίκανος να συνειδητοποιήσει ότι ο Ερντογάν ακολουθεί ισλαμιστική, νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική, αντιτιθέμενος στις διεθνείς συμφωνίες μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στο σύνταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν προς τον Τραμπ για τους κινδύνους της ισλαμικής ιδεολογίας του Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα αυτή» τονίζει ο Τζον Μπόλτον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σε ερώτημα σχετικό με τη συμπεριφορά του Ερντογάν σημειώνει:

«Δεν πιστεύω ότι για τη συμπεριφορά του (Ερντογάν) ευθύνεται το πραξικόπημα (του 2016). Το πραξικόπημα του έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν για να εκπληρώσει πολλές φιλοδοξίες του, όπως την εκκαθάριση του κεμαλικού στοιχείου στους κόλπους της διοίκησης του στρατεύματος. Προσπαθεί να επιβάλει ισλαμιστές στρατηγούς, όπως έκανε και στη Δικαιοσύνη. Αυτό αποδεικνύει ότι διέθετε οργανωμένο σχέδιο εδώ και καιρό. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος είναι μία ακόμη έκφανση της πολιτικής αυτής, ενώ ακόμη και πολλοί Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την πρωτοβουλία αυτή του Ερντογάν».

Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός πως ο Μπόλτον θεωρεί ότι αυτά που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα απηχούν τις απόψεις του 95% των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά όχι απαραίτητα του Τραμπ. Ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι σήμερα ο μόνος που αποφασίζει για θέματα εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ είναι ο ίδιος ο Τραμπ. Εξαιρεί μόνο τον Πομπέο γιατί έχει μεγάλη επιρροή στον πρόεδρο, αν και όχι αντίστοιχη με την αίγλη και την ισχύ των προκατόχων του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 


Δίνοντας μία συμβουλή στον Ελληνα πρωθυπουργό, του συνιστά να μπει σε «χειμερία νάρκη» έως την ανάληψη της προεδρίας, ειδικά εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά επικίνδυνη την περίοδο αυτή. 

«Θα του πρότεινα να μπει σε "χειμερία νάρκη" για το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Ακόμη και εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου είναι επικίνδυνο, με την απερχόμενη κυβέρνηση να επιλέγει συνήθως την εσωστρέφεια» επισημαίνει.

Κατά τον Μπόλτον, κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο Τραμπ, εφόσον επανεκλεγεί, σε μία ελληνοτουρκική κρίση. Αντιθέτως θεωρεί ότι ο Μπάιντεν, αν εκλεγεί, θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αν εξασφαλίσει (Τραμπ) δεύτερη θητεία, μου είναι δύσκολο να προβλέψω τι θα έκανε σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, εκτιμώ ότι η κυβέρνησή του θα υιοθετούσε πιο ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως εάν η Αγκυρα διατηρούσε την ίδια πολιτική σε Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή. Μία προεδρία Μπάιντεν θα έθετε την αμερικανική ιστορία στον φυσιολογικό της ρου. Η προεδρία Τραμπ αποτελεί εξαίρεση και η αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Ο Μπόλτον πιστεύει ότι οι εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την ηγεσία του Κογκρέσου διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και της ισχύος της χώρας μας.

Πηγή: kathimerini.gr


Σημείωση: Ο Τζον Ρόμπερτ Μπόλτον είναι Αμερικανός εισαγγελέας, πολιτικός αναλυτής, ρεπουμπλικανός σύμβουλος και πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε ως ο 25ος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη από το 2005 έως το 2006 και ως ο 27ος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018 έως το 2019. Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου