26 Οκτωβρίου 2020

Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τη ρητορική του μίσους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους», στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο.

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε, σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο. Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε χθες ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στο Twitter, αναρτώντας επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά. 

Emmanuel Macron @EmmanuelMacron
La liberté, nous la chérissons ; l’égalité, nous la garantissons ; la fraternité, nous la vivons avec intensité. Rien ne nous fera reculer, jamais.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου την Κυριακή εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για το Ισλάμ έχουν πυροδοτήσει επικρίσεις, διαδηλώσεις και καλέσματα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο. Μια μέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Καισάρεια και αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, υποστήριξε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», είχε αναφέρει. 

Λίγο αργότερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά («We are ONE»), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση «We are one» πρωταγωνιστεί στο τραγούδι «One» του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, για τον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή. 

Στο μεταξύ, η Γαλλία κάλεσε τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις. Αυτές οι εκκλήσεις «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος», επεσήμανε.

Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό» και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στοχεύουν αποκλειστικά στο να «πολεμήσουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και να το κάνουν μαζί με τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας και της γαλλικής Δημοκρατίας». Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι κινητοποίησε τους διπλωματικούς διαύλους για να «υπενθυμίσει και να εξηγήσει (στις άλλες χώρες) τις θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την άρνηση του μίσους.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου