18 Οκτωβρίου 2020

Mε νέο χάρτη «έρευνας και διάσωσης» προκαλεί η Τουρκία

Mε νέο χάρτη «έρευνας και διάσωσης» προκαλεί η Άγκυρα. Τον χάρτη φαίνεται να έχει «μαρκάρει» έτσι ώστε να περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και όλη την θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 


Τον χάρτη ανάρτησε (στο Twitter) χθες ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου (Adil Karaismailoğlu), συνοδεύοντάς τον με το εξής μήνυμα: 

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, Γιάβουζ και Κανουνί. Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης της Γαλάζιας Πατρίδας μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές έρευνας των εθνικών μας πλοίων που πραγματοποιούν εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας».

Adil Karaismailoğlu @akaraismailoglu
·17 Οκτ
Fatih’e, Yavuz’a, Kanuni’ye selam olsun.
 #MaviVatanımızda arama ve kurtarma sorumluluk sahamızı, Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren milli gemilerimizin arama sahalarını kapsayacak şekilde genişlettik. Yeni Ulusal Arama ve Kurtarma Planımız ülkemize hayırlı olsun.


Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρει:

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξαγγελία νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί». 

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τον νέο χάρτη. Ως αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ελληνικές αιτιάσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την εξαγγελία της νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι περιοχές κυριαρχίας, αλλά τομείς υπηρεσίας. Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι αυτή η περιοχή, η οποία παραμένει έξω από τα χωρικά της ύδατα και αποσκοπεί απλώς στη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της, δεν συνάδει με το νόμο και την ανθρωπιστική προσέγγιση». «Η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δραστηριοτήτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει ο Ακσόι και προσθέτει πως η Άγκυρα ενεργεί εξ ολοκλήρου με ανθρωπιστική βούληση, κατηγορώντας την Ελλάδα για πολιτικές σκοπιμότητες.

Πηγές: twitter.com, mfa.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου