25 Οκτωβρίου 2020

Οι ΗΠΑ θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Google

Πρόστιμα ύψους 8,25 δις ευρώ έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού στη Google. Τώρα τη σκυτάλη κατά του κολοσσού για αθέμιτο ανταγωνισμό παίρνει το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης. Από τη 
Deutsche Welle:

Για αθέμιτο ανταγωνισμό προσφεύγει η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Google στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Πρόκειται ενδεχομένως για τη σημαντικότερη δικαστική διαδικασία για αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνη σε βάρος της Microsoft πριν από περίπου 20 χρόνια, με την οποία λίγο έλειψε να κατακερματιστεί η εταιρία που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Αιτιολογώντας την προσφυγή κατά του αμερικανικού κολοσσού ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρεϊ Ρόουζεν τόνισε: «Η Google είναι η πύλη στο ίντερνετ και ένας γίγαντας της διαδικτυακής διαφήμισης. Η προσφυγή μας δείχνει ότι η εταιρία διατηρεί το μονοπώλιό της, αποκλείοντας με αθέμιτα μέσα ανταγωνιστές από την αγορά. Για το λόγο αυτό μια παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι προς όφελος των καταναλωτών. Σε περίπτωση που δεν ανοίξει ο ανταγωνισμός, ίσως η νέα γενιά να μην δει καμία επόμενη, μεγάλη καινοτόμα εταιρεία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα παράδειγμα, για το πώς η Google αποκλείει άλλες εταιρείες από την αγορά, είναι οι συμφωνίες με την Apple, τη Samsung και την Mozilla με το γνωστό πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Firefox, στις οποίες η μηχανή αναζήτησης της Google είναι εγκατεστημένη ως προεπιλογή. Πολλοί καταναλωτές δεν αλλάζουν τις ρυθμίσεις και έτσι εταιρείες όπως η Apple διασφαλίζουν το 15-20% του κέρδους τους μόνο από την επικερδή συμφωνία με τη Google.

Θα ακριβύνουν τα κινητά, ισχυρίζεται η Google

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ράιν Σόρ δηλώνει σχετικά: «Η Google πληρώνει κάθε χρόνο σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας δισεκατομμύρια δολάρια για να τοποθετούν στα κινητά τους ως προεπιλογή τη δική της μηχανή αναζήτησης».

Το αμερικανικό υπουργείο επικρίνει εκτός αυτού ότι στο λογισμικό Android της Google, το οποίο είναι σήμερα εγκαταστημένο στα περισσότερα κινητά του πλανήτη, οι υπηρεσίες της διάσημης εταιρείας είναι προεγκαταστημένες και σε περίοπτη θέση, όπως για παράδειγμα το Google Maps και το YouTube.

Από τη πλευρά της πάντως η Google απέρριψε τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι «οι χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας όχι επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές, ούτε επειδή τους ασκούνται πιέσεις». Eπιπλέον πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η προσφυγή του υπ. Δικαιοσύνης στεφθεί με επιτυχία, θα αναδυθούν μηχανές αναζήτησης χειρότερης ποιότητας και τα κινητά θα ακριβύνουν.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου