14 Οκτωβρίου 2020

Οι τελικές ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι οριστικές ποινές στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μετά τη συγχώνευση. Στον Νίκο Μιχαλολιάκο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 έτη και έξι μήνες. Ισόβια κάθειρξη και 14 έτη στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ακολουθώντας κατά βάση την πρόταση της Εισαγγελέως, το δικαστήριο επέβαλε αυστηρές και δίκαιες ποινές για τη Χρυσή Αυγή. Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τις εξής ποινές μετά τις συγχωνεύσεις:

Στον Νίκο Μιχαλολιάκο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 έτη και έξι μήνες, στον Ιωάννη Λαγό 13 έτη και οκτώ μήνες, στον Ηλία Κασιδιάρη 13 έτη και έξι μήνες. Αντίστοιχα, στον Χρήστο Παππά επέβαλε ποινή 13 έτη και τρεις μήνες, στον Ηλία Παναγιώταρο 13 έτη και στον Γιώργο Γερμενή, ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών. Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών. Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών με εξαίρεση τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Κούζηλο, στους οποίους επιβλήθηκαν επτά έτη. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά επιβλήθηκε σε δύο άτομα πενταετής κάθειρξη, σε ένα άτομο πενταετής και έξι μήνες και σε ένα ακόμη άτομο εξαετής κάθειρξη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε, επίσης, την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή 14 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. 


Η ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυςής Αυγής είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά σε πανευρωπαίκό επίπεδο καταδικάστηκε πολιτικός φορέας με ναζιστικού τύπου χαρακτηριστικά, ως εγκληματική οργάνωση και στον ηγετικό πυρήνα της επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον δέκα χρόνων.

Η ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και στα λοιπά επώνυμα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής (Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς) υπήρξε απόφαση αυστηρή και δίκαιη, με βάση το πλαίσιο του νόμου περί ποινών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για κάποιους ή για όλους της ηγετικής ομάδας να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο και να πάρουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. Για τον μόνο από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, που το Δικαστήριο επιφύλαξε μικρότερη ποινή ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων.

Ποινές επτά ή έξι χρόνων επέβαλε το δικαστήριο στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που δεν κατόρθωσαν να πάρουν ελαφρυντικό, ενώ για εκείνους που πήραν ελαφρυντικό το δικαστήριο επέβαλε ποινές από πέντε έως έξι έτη.

Βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο για όσους μετείχαν στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια και 14 έτη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Βαριές ποινές κάθειρξης ακόμη και δέκα χρόνων επέβαλε το δικαστήριο σε πολλούς από τους συνεργούς στο στυγερό έγκλημα του Παύλου Φύσσα.

Το ίδιο αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν και για τη βίαιη επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι κατηγορούμενοι που μετείχαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής. 


Οι τελικές ποινές

Ηγετική πολιτική ομάδα Χρυσής Αυγής

· Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
· Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
· Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
· Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
· Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
· Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
· Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Πρώην Βουλευτές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικά

· Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη
· Νίκος Κούζηλος: 7 έτη
· Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη
· Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη
· Αντώνης Γρέγος: 6 έτη
· Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη
· Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Πρώην βουλευτές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικά

· Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη κάθειρξη
· Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη κάθειρξη
· Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
· Νίκος Μίχος: 6 έτη κάθειρξη

Ανθρωποκτονία Φύσσα

· Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη
· Σε δεκαπέντε από τους συνεργούς στο στυγερό έγκλημα επέβαλε ποινή από 7 έτη κάθειρξης μεχρι 9 έτη και 2 μήνες κάθειρξη, ενώ σε δυο περιπτώσεις οι ποινές ήταν μικρότερες.

Υπόθεση Αιγυπτίων Αλιεργατών

· Στους Αγριογιάννης Δημ., Ευγενικός Μάρκος, Θωμάς Μαρίας και Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης.
· Στον Ανταστ. Πανταζής, Πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ

· Στους Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Καστρινός Ιω.: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως
· Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές το δικαστήριο θα εισέλθει στη δύσκολη και χρονοβόρα φάση για το ποιοί θα πάνε φυλακή και ποιοί θα πάρουν αναστολή.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου