27 Οκτωβρίου 2020

Γιατί κατέρρευσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς;

Χθες, Δευτέρα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέρρευσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να κλείσει με απώλειες 24,26% και στα 0,7180 ευρώ, με την ενδοσυνεδριακή πτώση να προσεγγίζει ακόμη και το 30%. Μάλιστα, η «βουτιά» πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξημένου όγκου συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια τεμάχια. Γιατί συνέβη αυτό;

«Η τράπεζα δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει ΑΜΚ» δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης

«Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την τράπεζα, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, επιδεινώνει και την τραπεζική κατάσταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο να κάνουμε μια γενικότερη επισήμανση. Ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από τους κατεστραμμένους ισολογισμούς, τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η μηδενική πιστωτική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, από την XSpot Wealth Management, που θέτει το θέμα γενικότερα, δεδομένου ότι και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε χθες σημαντική πτώση 8,32%, έναντι μικρότερων απωλειών του Γενικού Δείκτη κατά 2,67%.

Ο κυκεώνας εξελίξεων είχε ως απαρχή τις πληροφορίες περί πρότασης τριών βασικών μετόχων της τράπεζας -του Τζον Πόλσον (9,1%), του Αριστοτέλη Μυστακίδη (5,5%) και του fund Bienville (περίπου 5%)- για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος ήταν η αύξηση του ποσοστού των μετοχών που διακρατούν οι τρεις αυτοί βασικοί μέτοχοι (που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 20%), μέσω της μετατροπής των CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε μετοχές και της μη συμμετοχής των παλαιών μετόχων στη νέα ΑΜΚ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε της αρνητικής αντίδρασης του ΤΧΣ, το οποίο τάχθηκε εναντίον της επίμαχης πρωτοβουλίας, καθώς δίχως συμμετοχή του ίδιου στην ΑΜΚ, το ποσοστό του θα υποχωρούσε (από περίπου 26,5% σήμερα) σε ποσοστό κάτω του 20%.

Σήμερα, με ανακοίνωσή της «η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο». 

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 26 Οκτ 2020

Χθες, πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο». Όμως, ήταν σαν να «έριξε λάδι στη φωτιά» αφού η ανησυχία των επενδυτών επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει χθες της μετοχής της Τράπεζας.

Στη συνέχεια και μετά το πέρας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, η Τράπεζα Πειραιώς, χθες σε δεύτερη ανακοίνωσή της τόνιζε: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα». 

Όσον αφορά λοιπόν στην πρόταση των τριών βασικών μετόχων της τράπεζας, περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με παράλληλη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής τους, δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Προσκρούει στην άρνηση του ΤΧΣ.

Σήμερα πάντως η κατάσταση φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να ηρεμεί, αφού η μετοχή της τράπεζας κινείται (τουλάχιστον στο αρχικό μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου) ελαφρώς ανοδικά.

«Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες» εξηγεί ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε χθες Δευτέρα στο -8,32% και διαμορφώθηκε στις 251,78 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 244,37 μονάδες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας και να μπει «κόφτης» στις ακραίες μεταβολές.

Σήμερα, ο τραπεζικός κλάδος, κινείται στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με την Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζοντας ελαφρά ανοδική αντίδραση (μέχρι περίπου και δυο ώρες πριν το κλείσιμο), μη πειστική όμως. 

(upd) Τελικά, το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα (στις 17:20) βρήκε την Τράπεζα Πειραιώς με ανεπαίσθητη άνοδο +0,14% στα 0,7190 ευρώ, τον Τραπεζικό Δείκτη με μικρή πτώση (-0,48%) στις 250,57 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη με μικρότερες απώλειες (-0.14%) στις 595,16 μονάδες.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, capital.gr, Τράπεζα Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου