22 Οκτωβρίου 2020

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη. Στη φυλακή οδηγούνται συνολικά 38, από τους 50 καταδικασθέντες, ανάμεσά τους η ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, επιχειρησιακά στελέχη και όσοι μετείχαν σε βαριές εγκληματικές πράξεις και βίαιες επιθέσεις.

Συγκεκριμένα στη φυλακή οδηγούνται, αφού δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις τους, οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος ως διευθυντική ομάδα. Επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης. Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 13 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ, οι πρωην βουλευτές: Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια.

Επίσης στη φυλακή οδηγούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς, ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλοι 13 συνεργοί του, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, αφήνονται οι: Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, ενώ για 12 οι εφέσεις τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

H απόφαση 
του δικαστηρίου, που ήταν αντίθετη με την εισαγγελική τοποθέτηση, σφράγισε με τον πλέον αυστηρό και βαρύ τρόπο τη βούληση της πολιτείας και της δικαιοσύνης να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας το ναζιστικό φαινόμενο.

Ηδη εκδόθηκαν τα αποσπασμάτα για εκτέλεση της απόφασης και πολλοί από τους καταδικασθέντες έχουν αυτοβούλως παραδοθεί, ενώ άλλοι αναζητούνται. 


Είπαν για τη σημερινή απόφαση:

Η Νέα Δημοκρατία: «Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» (...) «Με κυβέρνηση ΝΔ η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, και με κυβέρνηση ΝΔ η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες, οδηγώντας τους στη φυλακή και δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται».

Ο Αλέξης Τσίπρας: Η σημερινή απόφαση για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη. (...) Σήμερα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο, βάζει τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αιματοκύλησε, τρομοκράτησε, δολοφόνησε στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα. (…)

Η Φώφη Γεννηματά: «Είναι νίκη της Δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά διότι με την απόφαση του δικαστηρίου είναι μία εγκληματική οργάνωση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου