16 Οκτωβρίου 2020

Απροθυμία της Ε.Ε. για δράση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Την απροθυμία της Ε.Ε. να κινηθεί πέρα από την έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναλάβει δράση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της Τουρκίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, ωστόσο έγινε συζήτηση μετά από αίτημα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπεριλήφθηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως τονίζεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους 27 ηγέτες: To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκε ελληνική πρόταση με πιο αυστηρές προθεσμίες και πιο σκληρές διατυπώσεις (π.χ. αναφορά στο ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και απειλούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου»).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις». 

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων. 

Στη σύντομη αναφορά της στο θέμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: «Αναφερθήκαμε ξανά στα συμπεράσματα του Οκτωβρίου, αλλά συμφωνήσαμε ότι τα πιο πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας οξύνουν αντί να μειώσουν τις εντάσεις. Το βρίσκω πολύ λυπηρό, και δεν είναι επίσης απαραίτητο. Πρέπει να εργαστούμε για τις θετικές πτυχές της ατζέντας. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε κι αυτός τη νέα εξόρμηση του Oruç Reis, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Μισέλ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα», ενώ επανέλαβε ότι η συνολική αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Επαναλάβαμε τη στήριξή μας σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ υπογράμμισε ότι «θα επανέλθουμε με αποφάσεις». 

Η πιο επικριτική φωνή κατά της Άγκυρας ήταν αυτή του Σεμπάστιαν Κουρτς. «Είμαι χαρούμενος που ακόμα κι αυτοί που δείχνουν μεγάλη κατανόηση προς την Τουρκία μπορούν να αντιληφθούν ότι η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη. Είναι σαφές ότι αν η Τουρκία δεν απόσχει από αυτές τις προκλήσεις πρέπει να αντιδράσουμε με κυρώσεις», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και κατηγορώντας την τουρκική πλευρά επιπλέον ότι «χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν όπλο».

Πηγές: kathimerini.gr, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου