1 Ιουλίου 2021

Η θεαματική αρχιτεκτονική του Φρανκ Γκέρι

Το τελευταίο έργο του Καναδοαμερικανού σταρ αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι έχει ολοκληρωθεί. Είναι ο εκθεσιακός πύργος στην Αρλ (φωτογραφία αριστερά). Είναι εντυπωσιακός όπως τόσα άλλα κτίρια του Γκέρι. Από τη Deutsche Welle:

Εκθεσιακός πύργος στην Αρλ (2021).
Η Αρλ είναι εδώ και καιρό μια Μέκκα για τους λάτρεις της τέχνης. Τώρα ένα πραγματικά εντυπωσιακά κτήριο στέκεται επιβλητικό στη ρωμαϊκή πόλη στη νότια Γαλλία. Μετά από δέκα χρόνια κατασκευής, το νέο μουσείο του Φρανκ Γκέρι άνοιξε τις πύλες του. Βρίσκεται στη μέση ενός τεράστιου εκθεσιακού πάρκου της Ελβετίδας δισεκατομμυριούχου Μάγια Χόφμαν. Στεγάζει επίσης ένα καφέ και ένα εστιατόριο.

Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο (1997).
Το 1997 άνοιξε το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο. Μετά από μόλις τέσσερα χρόνια κατασκευής, το κτήριο αυτό από τιτάνιο, ψαμμίτη και γυαλί στις όχθες του Νερβιόν έγινε το σύμβολο της πρωτεύουσας των Βάσκων. 20 εκατομμύρια επισκέπτες έδωσαν στην κάποτε ερειπωμένη πόλη νέα ζωή. Πολλοί έρχονται όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για να δουν το κτίριο.

Το κτήριο που χορεύει στην Πράγα (1996).
Είναι ένα κτήριο γραφείων στις όχθες του Μολδάβα και μακριά από τους τουρίστες. Ένα θεαματικό κτίριο στα σοκάκια της τσεχικής πρωτεύουσας. Ο Φρανκ Γκέρι το έφτιαξε μαζί με τον κροάτη αρχιτέκτονα Βλάντο Μίλουνιτς. Θυμίζει μια χορεύτρια που αγκαλιάζει τον συνοδό της. Εξ ου και πήρε το όνομα "Τζίντζερ και Φρέντ".

Το μουσείο για ντιζάιν στην πόλη Βάιλ στο Ρήνο (1989).
Η μικρή πόλη Βάιλ στο Ρήνο, στο νοτιότερο τμήμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης, είναι η γερμανική έδρα της ελβετικής εταιρείας επίπλων Vitra. Τα έπιπλα των σχεδιαστών χρειάζονταν ένα χώρο για να στεγαστούν, οπότε η Vitra ανέθεσε το έργο στον Καναδό αρχιτέκτονα. Εδώ το ντιζάιν διαπλέκεται με την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την καθημερινότητα.

Το Μουσείο Βιοποικιλότητας στον Παναμά (2014).
Ο Παναμάς έχει μια εξαιρετική βιοποικιλότητα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Μουσείο Βιοποικιλότητας, το πρώτο έργο του Γκέρι στη Νότια Αμερική. Τα φωτεινά χρώματα των προσόψεων και των οροφών θυμίζουν την τοπική αρχιτεκτονική των σπιτιών της Καραϊβικής. Το μουσείο παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, την προέλευση και την ανάπτυξη του Παναμά, καθώς και τα φυσικά θαύματα και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Το ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι (2014).
Ο Γκέρι χαρακτήρισε αυτό το μουσείο ένα "γυάλινο σύννεφο", αποτελούμενο από δώδεκα ξεχωριστούς χώρους που θυμίζουν πανιά πλοίου. Τα υλικά: ξύλο, ατσάλι και γυαλί. Το φως διαθλάται με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο, έτσι ώστε να περνάει στο εσωτερικό. Το ίδρυμα Louis Vuitton παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη, μεταξύ άλλων Γουόρχολ, Γκούρσκι, Ρίχτερ και Κουνς.

Το σπίτι του Γκέρι στη Σάντα Μόνικα.
Φυσικά ένας αρχιτέκτονας όπως ο Φρανκ Γκέρι δεν μπορεί να ζει σε ένα συνηθισμένο σπίτι. Έτσι ξανασχεδίασε αυτό το σπίτι στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αφού το αγόρασε το 1977 - προσθέτοντας συνεχώς νέα στοιχεία. Ο ίδιος ο Γκέρι περιγράφει το σπίτι του ως «εργαστήριο ιδεών».

Ο έμπειρος αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι.
Ο Φρανκ Γκέρι είναι 92 ετών. Η καριέρα του ως σταρ της αρχιτεκτονικής ξεκίνησε αργά: έγινε γνωστός διεθνώς με την κατασκευή του Vitra Design Museum το 1989. Όχι πολύ αργά όμως, όπως λέει ο ίδιος: «Οι αρχιτέκτονες γίνονται πραγματικά καλοί αφού πρώτα γίνουν πενήντα ή εξήντα χρονών, επειδή χρειάζονται πολλά χρόνια εμπερίας για να αναπτύξουν μια δική τους γλώσσα», είπε στο Zeitmagazin.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου