15 Δεκεμβρίου 2021

Ελληνική φωτογραφία για την απεικόνιση της Ανακωχής των Χριστουγέννων του 1914

Μια φωτογραφία από την Ελλάδα του 1915 χρησιμοποιείται διεθνώς από πολλά μέσα ενημέρωσης, περιοδικά και ιστοσελίδες για την απεικόνιση της περίφημης ανακωχής των Χριστουγέννων του 1914, στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν ο πρώτος χρόνος του λεγόμενου τότε Μεγάλου Πολέμου, ό,τι σφοδρότερου και πιο γενικευμένου είχε γνωρίσει έως τότε η ανθρωπότητα. Οι Γαλλοβρετανοί από τη μία πλευρά του μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων μετώπου και οι Γερμανοί από την άλλη συμφώνησαν να αφήσουν για μια μέρα τα όπλα, καθώς το ημερολόγιο έγραφε 25 Δεκεμβρίου.

Αν και έχει διογκωθεί ως αστικός μύθος ότι η ανακωχή εξελίχθηκε σε κανονικό φιλικό ματς ποδοσφαίρου μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, υπάρχουν έντονες αμφισβητήσεις του περιστατικού. Ωστόσο οι ιστορικοί καταλήγουν στην πλειονότητά τους ότι κατά πάσα πιθανότητα πρέπει όντως να παίχτηκε λίγη μπάλα σε κάποιο σημείο του τεράστιο εκείνου μετώπου ανάμεσα σε αντίπαλους στρατιώτες, που όντως έδωσαν τα χέρια για μια ημέρα (αυτό δεν αμφισβητείται).

Δεν υπήρχε όμως φωτογραφία για την απεικόνιση του περιστατικού, που θα αποδείκνυε πέρα από κάθε αμφισβήτηση την πραγματικότητα. Έτσι κάποιος πήρε μια φωτογραφία που χρονολογείται από το 1915, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα, και είναι από την Ελλάδα, για την απεικόνιση του θρυλικού εκείνου παιχνιδιού. Από τότε η παραπάνω φωτογραφία εμφανίζεται σε παρά πολλά μέσα διεθνώς από τις αρχές κάθε Δεκεμβρίου όποτε γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης κάποιο αφιέρωμα στην περίφημη Ανακωχή των Χριστουγέννων, η οποία έχει γυριστεί και σε ταινία.

Όπως εύστοχα επισημαίνει ο καθηγητής Πίτερ Ντόιλ του Πανεπιστημίου Σάουθ Μπανκ στο Λονδίνο, ακόμη κι αν δεν είναι αυθεντική, η φωτογραφία «θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτόν καθώς ο κόσμος θέλει να είναι αληθινή η ιστορία: Μια χριστουγεννιάτικη ελπίδα σε μια στιγμή χαράς και ανθρώπινης επαφής κατά τη διάρκεια ενός πολέμου».

Τι πραγματικά δείχνει όμως η φωτογραφία αυτή; Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ Βρετανών στρατιωτών τα Χριστούγεννα του 1915 στην ηλιόλουστη εκείνη την ημέρα Θεσσαλονίκη, που είχε πλημμυρίσει συμμαχικά στρατεύματα! Έτσι στη διάσημη αυτή φωτογραφία διακρίνονται μόνο Βρετανοί στρατιώτες της 26ης Μεραρχίας που παίζουν μπάλα σε μια αλάνα της Θεσσαλονίκης!

Πηγές: The Conversation, 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου