21 Δεκεμβρίου 2021

Novavax: Εγκρίθηκε το πέμπτο εμβόλιο στην ΕΕ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο αυτό με βάση τις πρωτεΐνες αναμένεται να πείσει και όσους αμφιβάλλουν. 
Από τη Deutsche Welle:

Οι ειδικοί του EMA έχουν ελέγξει ήδη από τον Νοέμβριο όλες τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από το νέο εμβόλιο. Η έγκρισή του ολοκληρώθηκε την Δευτέρα και είναι το πέμπτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια όπως το Novavax μπορούν να προσφέρουν πολλά στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού. Και αυτό επειδή λειτουργούν διαφορετικά από τα εμβόλια που διατίθενται προς το παρόν στην ΕΕ και τα οποία βασίζονται είτε στην τεχνολογία mRNA, όπως των BioNTech/Pfizer και Moderna, ή στην τεχνολογία ιικού φορέα, όπως των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Εάν τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι βασικά κατά των εμβολιασμών, θα μπορούσαν σύντομα να εμβολιαστούν με εμβόλια πρωτεΐνης όπως το Novavax, επειδή τέτοια εμβόλια πρωτεΐνης χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την προστασία από την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, την ηπατίτιδα Β ή τη γρίπη. Προσφέρουν επίσης πολύ καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού, αλλά προκαλούν ακόμη λιγότερες παρενέργειες από τα εμβόλια που είναι ήδη εγκεκριμένα.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός

Ακόμη, τα εμβόλια αυτά είναι σημαντικά επειδή οι πλούσιες χώρες είναι τόσο απασχολημένες με τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς και το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού, ώστε πολύ συχνά ξεχνούν ότι στις φτωχές χώρες πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν σημαντικά επειδή είναι σχετικά φθηνά στην παραγωγή τους και μπορούν να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν στους 2 έως 8 ° C πολύ πιο εύκολα από τα εμβόλια mRNA που πρέπει να καταψύχονται. Επιπλέον θα μπορούσαν να παραχθούν στις χώρες του Νότου και όλα αυτά θα ήταν πολύ χρήσιμα σε εκστρατείες εμβολιασμού για να πεισθεί ο κόσμος.

Η Novavax έχει λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Ινδονησία από τις αρχές Νοεμβρίου και εξετάζονται σχετικές αιτήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Και άλλοι κατασκευαστές πρωτεϊνικών εμβολίων, όπως η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Biological E» και η κινεζική «Clover Biopharmaceuticals», θα υποβάλουν αντίστοιχες αιτήσεις στο άμεσο μέλλον. Ακόμη ο βρετανογαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός «Sanofi-GlaxoSmithKline», η καναδική εταιρεία «Medicago» και η νοτιοκορεατική φαρμακευτική εταιρεία «sk bioscience».

Πρώτα στις φτωχές χώρες

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες δεν είναι μόνο φθηνότερα και ευκολότερα στη μεταφορά, αλλά είναι και αποτελεσματικά. Με αποτελεσματικότητα 90,4 %, το εμβόλιο της Novavax είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα εμβόλια mRNA της BioNTech / Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, σε μια βρετανική μελέτη στην οποία η παραλλαγή Άλφα κυκλοφορούσε ήδη, η Novavax έφτασε σε αποτελεσματικότητα 83%. Σε μια ταυτόχρονη μελέτη στη Νότια Αφρική, η αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή Βήτα ήταν μόνο περίπου 50% και στην Όμικρον τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Για το λόγο αυτό το νέο εμβόλιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όπως λέει ο Κάρστεν Βατσλ, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας.

Το εμβόλιο της Novavax είναι τέλος ένα συνδυαστικό εμβόλιο που λέγεται ότι προστατεύει από τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τη Novavax, θα μπορούσαν αρχικά να παράγονται 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το μήνα και αργότερα ακόμη και 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. «Πολλές από τις πρώτες δόσεις μας θα πάνε αρχικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή», δήλωσε ο Στάνλει Ερκ, διευθύνων σύμβουλος της Novavax.

Αλεξάντερ Φρόιντ
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου