23 Δεκεμβρίου 2021

Αλλάζει το τοπίο η συγχώνευση των Wind – Nova

Σε νέα περίοδο εισέρχεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά με την επικείμενη συγχώνευση των Wind - Nova, έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε επίσημα χθες η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της πρώτης από τη United Group (μητρική της Nova και εταιρεία του επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners LLP). Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται στα 950 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της εξαγοράς και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς μετόχους της, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα από τέσσερις γίνονται τρεις, έχοντας όλοι τη δυνατότητα να προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, δηλαδή σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σύνδεση στο Internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που συζητείται τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια στη λογική ότι η ελληνική αγορά, με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, δεν «σηκώνει» μεγαλύτερο αριθμό παικτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, διότι, μετά την πράξη, η ενοποιημένη οντότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό».

Η νέα εταιρεία που αναμένεται να διαμορφωθεί σταδιακά εντός του 2022 θα έχει περίπου 1,3 εκατ. μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία (650 χιλ. εκτιμάται ότι έχει η Wind και 654 χιλ. έχει ανακοινώσει στο τέλος του 2020 η Nova), αριθμός που την καθιστά δεύτερη σε συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας μετά τον ΟΤΕ. Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας της Wind με συμβόλαιο εκτιμώνται σε περίπου 950.000. Με βάση τα έσοδα η νέα εταιρεία θα είναι τρίτη (ο κύκλος εργασιών της Wind το 2020 ήταν 522 εκατ. και της Nova 276 εκατ. ευρώ), ωστόσο η μελλοντική θέση της θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε δίκτυα νέας γενιάς. Η Nova στο τέλος του 2020 είχε 318.629 συνδρομητές λιανικής και 144.865 χονδρικής στη συνδρομητική τηλεόραση, δηλαδή σύνολο 463.494.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η United Group αναφέρει ότι «πρόκειται να συνενώσει τη Wind με τη Nova, τον πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πάροχο που θα κατέχει τη δεύτερη θέση στις αγορές της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης». Η United Group εκτιμά ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022, με τη μεταβίβαση σε αυτήν των μετοχών που κατέχει η Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς.

Σημειώνεται ότι η United Group, με έδρα την Ολλανδία, δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες εξυπηρετώντας περίπου 11 εκατομμύρια πελάτες και απασχολώντας περίπου 13.500 υπαλλήλους. Από τον Μάρτιο του 2019 η United Group ανήκει στην BC Partners, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκόσμιας κλίμακας.

Πηγή: naftemporiki.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου