13 Δεκεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Η ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη και η επόμενη μέρα

Οι προκλήσεις της νέας ηγεσίας μετά την καθαρή επικράτηση Ανδρουλάκη. Η νέα ιεραρχία στη Βουλή, οι ασκήσεις «σύνθεσης» σε κόμμα και βάση, το πρόταγμα της αυτονομίας και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ.

«Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική παράταξη», τόνισε χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπογράμμισε πώς έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών που ανέλαβε και δεσμεύτηκε «για νίκη της παράταξης και της πατρίδας. Ξεκινάμε μαζί ένα ωραίο ταξίδι. Η Δημοκρατική παράταξη επέστρεψε. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε χθες βράδυ μια καθαρή εντολή, που φαίνεται πως τον τοποθετεί – τουλάχιστον για σημαντικό χρονικό διάστημα – σε θέση απόλυτης ισχύος στη Χαρ. Τρικούπη.

Το ΚΙΝΑΛ βγήκε από μια ιδιαίτερα φορτισμένη και απρόβλεπτη προεκλογική περίοδο με μεγάλο κέρδος τη συμμετοχή των 270.000 πολιτών, αλλά και με «αστερίσκους» ως προς το εσωκομματικό του κλίμα, που έως τις 5 Δεκεμβρίου ήταν ήπιο, αλλά την περασμένη εβδομάδα έγινε εκρηκτικό, δημιουργώντας φόβους για την επόμενη ημέρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το εύρος των 35 μονάδων που κατέγραψε υπέρ του ο ευρωβουλευτής φαίνεται πως προσώρας λειτουργεί και… καταπραϋντικά.

Η πρώτη εξίσωση που καλείται να επιλύσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς για πρώτη φορά το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει τον πρόεδρό του στη Βουλή. Η επιλογή του προέδρου θα καθορίσει και το «ντόμινο» για τις άλλες τρεις θέσεις – κλειδιά στη Βουλή, δηλαδή τον γενικό γραμματέα (που επίσης προτείνεται και εν συνεχεία εκλέγεται από την Κ.Ο.) και τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (που ορίζονται από την ηγεσία).

Σχετικάμε τους νέους συσχετισμούς στο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπιστευθεί σε κεντρικούς ρόλους πρόσωπα που αποτέλεσαν σταθερούς συνοδοιπόρους του όλα αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία προετοίμαζε το έδαφος προς την ηγεσία. Ωστόσο, και εδώ θα κληθεί να κινηθεί με πρόσημο διεύρυνσης, σε ένα, όμως, πολυτασικό εσωκομματικό περιβάλλον. Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύονται δύο βασικά «συνθετικά» στοιχήματα: Πρώτον, ο συγκερασμός των αντίρροπων τάσεων (Παπανδρέου και Λοβέρδου) που αναδείχθηκαν και κατά την προεκλογική περίοδο και η όσο το δυνατόν πιο αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους αλλά και με τον νέο ηγετικό πυρήνα. Δεύτερον, η σύνθεση μεταξύ «νέων» και «παλιών» τη στιγμή που βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του ευρωβουλευτή, υπήρξε η «γέφυρα μεταξύ των γενεών της Αλλαγής και την κρίσης».

Οι συσχετισμοί με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

Οι δεξαμενές στις οποίες στοχεύει το ΚΙΝΑΛ δεν αλλάζουν, προσβλέποντας στην επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προσέλκυση «απογοητευμένων» από τη Ν.Δ., δηλαδή, ως επί το πλείστον, σε πολίτες που εντάσσονται στις «γκρίζες ζώνες». Άλλωστε, οποιοδήποτε ίχνος σύγκλισης με έναν από τους δύο πόλους, θα αποτελούσε αυτή τη στιγμή, όπως λέγεται, «αυτοκτονική» κίνηση για το ΚΙΝΑΛ. «Στις εκλογές δεν κέρδισε ο κ. Ανδρουλάκης το “με ποιους θα πάτε”, αλλά το αίτημα για ανανέωση», υπερθεμάτιζε έμπειρο στέλεχος.

Πάντως, η «κληρονομιά» των 270.000 ψήφων φαίνεται πως «βαραίνει» περισσότερο την Κουμουνδούρου, που αποτελεί άλλωστε και τον ιδεολογικά πιο συγγενή χώρο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί ακόμη ταυτοτικό βηματισμό και να ταλανίζεται από εσωτερικές αρρυθμίες, η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παίξει δυνατά το χαρτί του «αντιπολιτευτικού κενού».

Ο νέος πρόεδρος της παράταξης δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του για πιο ενεργό ρόλο του «πράσινου ήλιου». Άλλωστε, από τους πιο παρατηρητικούς δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πάντοτε υπέγραφε τις δηλώσεις του ως «ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ» και όχι ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου