28 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι το 2022 δεν θα είναι χρονιά μεγάλων κερδών για τον S&P

Οι αμερικανικές μετοχές οδεύουν στο να σημειώσουν το 2021 μία ακόμη χρονιά πολύ υψηλών κερδών. Όμως πολλοί επενδυτές δεν αναμένουν μια ανάλογη εξέλιξη το 2022. 
Από το capital.gr:

O δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 26% μέχρι στιγμής το 2021, μετά από άνοδο 16% το 2020. Η αύξηση των κερδών αναμένεται όμως να μετριαστεί το επόμενο έτος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι "βλέπει" τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι επενδυτές τείνουν να επικεντρώνονται σε risk assets όπως οι μετοχές, για να δημιουργήσουν έσοδα. Όταν ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο και οι αξιωματούχοι αυξάνουν τα επιτόκια, η αξία των μελλοντικών κερδών των εταιρειών μειώνεται και οι επενδυτές έχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για να βγάλουν χρήματα.

Τα χαμηλά επιτόκια στις αρχές του 2020 συνέβαλαν στην αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών που παρέμειναν αυξημένες τους μήνες που ακολούθησαν. Πολλοί αναλυτές και επενδυτές πιστεύουν τώρα ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και μείωση.

Ο S&P 500 διαπραγματευόταν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 21 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του για τους επόμενους 12 μήνες, πάνω από τον πενταετή μέσο όρο των λίγο λιγότερων από 19 φορές, σύμφωνα με την FactSet.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των κερδών των μετοχών σε επίπεδα που να συμβαδίζουν περισσότερο με τη μακροπρόθεσμη τάση τους, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο S&P 500 έχει κατά μέσο όρο ετήσια κέρδη 8,4% από το 1957, έτος εισαγωγής του, μέχρι πέρυσι και προέρχεται από τρία πολύ ισχυρά έτη. Ο δείκτης σημείωσε άλμα 29% το 2019, ακόμη μεγαλύτερο από αυτό του 2020 και μέχρι στιγμής του 2021.

"Αυτό δεν είναι φυσιολογικό", δήλωσε ο Joseph Amato, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων σε μετοχές στη Neuberger Berman. "Αυτή ήταν μια εξαιρετική περίοδος απόδοσης και αυτό που περιμένουμε είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε τέτοιου είδους επιδόσεις στην αγορά το 2022''.

Οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν τα παγκόσμια γεγονότα ή ακόμη και το πώς θα αντιδράσει η αγορά σε αυτά. Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι οι μετοχές θα έπεφταν κατακόρυφα καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 μετά το χτύπημα της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ, ενώ πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές υποτίμησαν τη δύναμη του ράλι της αγοράς το 2021.

Παρόλα αυτά, πολλές από τις δομές που έχουν στηρίξει την αγορά θα εξασθενήσουν το επόμενο έτος. Τα κέρδη το 2020 και το 2021 έχουν στηριχθεί στις κρατικές δαπάνες και τις παρεμβάσεις της FED συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προβλέπουν μικρότερα κέρδη για τον S&P 500 το 2022. Μεταξύ 13 τραπεζών και εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των οποίων οι αναλυτές έχουν δημοσιεύσει προβλέψεις για το 2022, ο μέσος στόχος για το τέλος του S&P 500 το επόμενο έτος είναι στις 4940 μονάδες, περίπου 4,5% πάνω από το σημείο όπου έκλεισε ο δείκτης την Πέμπτη. (Σημείωση: Χθες Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου, ο 
S&P 500 έκλεισε στο νέο ιστορικό υψηλό των 4791 μονάδων).

Στο υψηλό άκρο των προβλέψεων για το επόμενο έτος, οι στρατηγικοί αναλυτές της BMO Capital Markets προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2022 στις 5300, 12% πάνω από το τρέχον επίπεδό του. Η ομάδα της BMO αναμένει ότι η αύξηση των κερδών των εταιρειών θα βοηθήσει στην ώθηση των μετοχών προς τα πάνω.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι το βασικό τους σενάριο είναι ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 4400 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,9%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, oι μειωμένες αποτιμήσεις θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για έναν χρηματιστηριακό δείκτη όπως ο S&P 500, δεδομένου ότι αυτός αποτελείται από μεγάλες τεχνολογικές μετοχές που συχνά διαπραγματεύονται με υψηλούς πολλαπλασιαστές. Οι Microsoft, Nvidia, Apple, Alphabet και Tesla αντιπροσώπευαν πρόσφατα περίπου το ένα τρίτο των κερδών του δείκτη αναφοράς φέτος. Η Tesla διαπραγματευόταν την περασμένη εβδομάδα περίπου 123 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η Nvidia διαπραγματευόταν περίπου 58 φορές.

Τα κέρδη των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τη φετινή άνοδο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 9,2% το 2022, σύμφωνα με την FactSet, σε σχέση με την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών κατά 45% το 2021.

Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές δήλωσαν ότι τα κέρδη είναι ένας λόγος για να είναι σίγουροι ότι το ράλι της αγοράς μπορεί να διαρκέσει.

Πηγή: capital.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου