20 Δεκεμβρίου 2021

«Ομπρέλα» ΕΚΤ για την Ελλάδα έως την επενδυτική βαθμίδα

Πλήρη προστασία της Ελλάδας έως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάλυψη της εκδοτικής δραστηριότητας του ελληνικού Δημοσίου, και συνέχιση της φθηνής χρηματοδότησης και στήριξης των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζουν οι κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μετά το PEPP εποχή.

Το σήμα που έδωσαν η Κριστίν Λαγκάρντ και το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρείται θετικό από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς όπως σημειώνουν «μεταφράζεται» σε συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Τριπλή στήριξη.H EKT προσέφερε στήριξη στη Ελλάδα μέσω τριών οδών, της επέκτασης της περιόδου επανεπενδύσεων, της ευελιξίας που θα έχουν αυτές –δηλαδή το να μπορεί να αντικαταστήσει τις θέσεις της σε γερμανικά ή άλλα ομόλογα με νέες θέσεις σε ελληνικά–, αλλά και της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί εκ νέου το PEPP εάν χρειαστεί. Η κεντρική τράπεζα έλυσε με τον πλέον ισχυρό τρόπο τον «γρίφο» που απασχολούσε την αγορά, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη μη συμμετοχή της χώρας στο κανονικό QE με την ενίσχυση και παράταση των επανεπενδύσεων των ελληνικών ομολόγων έως και το 2024 τουλάχιστον, αναφέροντας ρητά την Ελλάδα στην ανακοίνωσή της, κάτι που όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ είναι «σπάνιο και αποτελεί ισχυρό σήμα».

Οπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, ίσως περισσότερο από την ίδια την απόφαση για τις επανεπενδύσεις, που κατά την άποψή του αφήνει κάποια αβεβαιότητα για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, το πιο σημαντικό είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η αναφορά μιας μεμονωμένης χώρας ήταν «σπάνια» και ήταν ένα «ισχυρό μήνυμα», το οποίο υποστηρίζεται από ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο. «Για εμάς αυτό αποτελεί το ισχυρότερο δυνατό μήνυμα ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την Ελλάδα εκτός στήριξης έως ότου ξεπεραστεί πλήρως η κρίση της πανδημίας, κάτι που μπορεί να είναι αρκετό για να γεφυρώσει το χάσμα έως ότου η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

«Το Δ.Σ. της ΕΚΤ προσέφερε “κλάδο ελαίας” στην Ελλάδα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λορέντζο Γκοντόνιο, επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors σε ανάλυσή του. «Η πρόσθετη ευελιξία που επιτρέπεται για την επανεπένδυση του PEPP περιλαμβάνει «την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας». Αυτό, όπως τονίζει, δίνει στην Ελλάδα κάποιο επιπλέον χρόνο για να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα και έτσι να συμπεριληφθεί στο κανονικό πρόγραμμα QE APP. (...)

Παρατείνεται το waiver έως το 2024. Εκτός των παραπάνω, η ΕΚΤ προσέφερε και ένα σημαντικό στήριγμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς –όπως σημειώνουν στην «Καθημερινή» πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος– το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά το PEPP σημαίνει ότι και το waiver (ειδική εξαίρεση) που είχε δώσει για την επιλεξιμότητά τους ως εγγύηση (collateral) για τις πράξεις χρηματοδότησης, θα διατηρηθεί πέραν του Ιουνίου 2022 –οπότε και έληγε– και έως το 2024. «Είναι αυτονόητο, όσο αγοράζονται τα ελληνικά ομόλογα κάτω από οποιοδήποτε πρόγραμμα, γίνονται αποδεκτά ως collateral», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα… μαθηματικά της απόφασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα, δηλαδή πόση είναι αυτή η στήριξη, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τα 35 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει υπό το PEPP, απομένουν άλλα 5 δισ. ευρώ περίπου να αγοράσει έως το τέλος του προγράμματος τον Μάρτιο. Μέσω των επανεπενδύσεων, μόνο από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το διάστημα που έχουν οριστεί να διαρκέσουν, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει 15 δισ. ευρώ περίπου ελληνικά ομόλογα περαιτέρω, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που μπορεί να επενδύσει στους ελληνικούς τίτλους από άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης που λήγουν. (...)

Πηγή: kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου