18 Δεκεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός: Παραίτηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας και εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας

Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά». «Σας ζητώ να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Μητσοτάκης: «Ζητήσατε εκλογές σήμερα κ. Τσίπρα γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα».

Κατρίνης: Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΚΙΝΑΛ με τη νέα ηγεσία του αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο».

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε στη συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Σας ζητώ να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, όταν στο βήμα, αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέβηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Ώρα να πηγαίνετε κ. πρόεδρε» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, με τη φράση του κ. Γεραπετρίτη να προκαλεί αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Όφελος από πρόωρες εκλογές θα είχα εγώ, όχι εσείς»

«Ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».


Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής».

Μ. Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μόνος του 

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, την ώρα που έπρεπε», τόνισε νωρίτερα στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, μεταβατικό και διαχειριστικό προϋπολογισμό και γι' αυτό το Κίνημα Αλλαγής τον καταψηφίζει. Πλην βέβαια των αμυντικών δαπανών, όπως είπε, αφού σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ταυτόχρονα επέκρινε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχουν μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε πεδίο φθηνής κομματικής αντιπαράθεσης. «Η στάση του κ. Τσίπρα είναι λαϊκίστικη, αφού κλείνει το μάτι σε διάφορες ομάδες με όρους εκλογικής πελατείας. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ακολουθήσει ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον κατήφορο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να απαιτήσει τις λύσεις που χρειάζονται οι πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παίζει μόνος του. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα ηγεσία του αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο», σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ.

Αυστηρή κριτική για τον προϋπολογισμό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε ασκήσει λιγο νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός και το οικονομικό θαύμα ανάκαμψης που καλλιεργεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης συντηρεί τις ανισότητες και δεν αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή καθώς η ανάπτυξη που εμφανίζεται δεν κατανέμεται δίκαια.

Βουλή: Ολοκληρώνεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού

Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται σημερα το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση που ξεκίνησε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, ξεκίνησαν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-

1 σχόλιο:

  1. Βουλή: Έγκριση προϋπολογισμού εν μέσω ακραίας πόλωσης. Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, ολοκληρώθηκε απόψε στην εθνική αντιπροσωπεία η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι 158 «ναι» και 142 «όχι». Τις αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν από την αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ και η Ελλ. Λύση μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή