28 Δεκεμβρίου 2021

Το 2021 σε 20 Σκίτσα

Είκοσι γελοιογραφίες που ξεχωρίσαμε, της χρονιάς που τελειώνει, κατά την διάρκεια της οποίας κυριάρχησε το 4ο κύμα της covid-19, τα περιοριστικά κυβερνητικά μέτρα, οι εμβολιασμοί, αλλά και τις αντιδράσεις των αρνητών της πανδημίας και των εμβολίων. Επάνω αριστερά σχετικό σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη στη "Realnews" (14.11.2021). Ο
 αντιεμβολιαστής δεν έκανε το εμβόλιο, φοβούμενος μην του ... “αλλοιώσουν” το DNA! (ενώ ίσως θάπρεπε να το δει ως ... ευκαιρία), και αντάμωσε τον Χάρο που τον συγχαίρει!

Ακολουθούν, με χρονολογική σειρά, τα 19 υπόλοιπα σκίτσα: 

Ανοίγουν τη Δευτέρα (11.1.2021) τα σχολεία, επιστρέφουν στα θρανία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Και, στο πλαίσιο προστασίας από την Covid-19, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εμβολιάσθηκαν οι ... υπουργοί και γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας! Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» (9.1.2021):

Μετά από όσα βγήκαν στη φόρα για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων (υπόθεση Λιγνάδη κλπ), ο παππούς συμβουλεύει τον εγγονό του, που πάει βόλτα με τον σκύλο: «Και τοίχο-τοίχο!» του λέει. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (24.2.2021):

«Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, 20% νομίζω» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τώρα όμως με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ο χάρος θα ψωνίζει και εκτός ΜΕΘ! Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού (27.3.2021):

Νέο εργασιακό νομοσχέδιό. Με βάση αυτό «εσείς θα μαζεύεται ελιές και εμείς θα σας βγάζουμε το λάδι» εμφανίζεται να λέει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στους εργαζόμενους. Αυτά, στο σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη στο Realnews (18.4.2021):

Με αφορμή τα "κορωνοπάρτι" των ημερών: Εικόνες ντροπής στις μαζικές συγκεντρώσεις τα βράδια σε κάποιες πλατείες της Αθήνας, με τον κορωνοϊό να καραδοκεί και την πανδημία, που δεν είναι μια απλή γρίπη των χοίρων, να θερίζει. Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου (19.4.2021):

Απεργίες και συλλαλητήρια για το εργασιακό νομοσχέδιο σε ολόκληρη τη χώρα. Το παρών στις συγκεντρώσεις έδωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτή είναι η ... "κανονικότητα", όπως γράφει το πανό που κρατά ο Τσίπρας και η παρέα του στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (10.6.2021):

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όταν τα αρχικά του (και όχι μόνο) γράφονται με τα σύμβολα των Ευρώ, Δολαρίου και Γιεν! "Είναι καλύτερα έτσι" φαίνεται να λέει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στον τότε υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια! Αυτά, στο σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη στο "Ποντίκι" (7.6.2021):

Δεν θα είναι όλοι οι "κλειστοί χώροι" αποκλειστικό προνόμιο για τους εμβολιασμένους, θα υπάρχουν και μερικοί κλειστοί χώροι για τους ανεμβολίαστους, στις ΜΕΘ! Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) στο «Ποντίκι» (16.7.2021):

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τα «φιλαράκιια του» (σύμφωνα με τον σκιτσογράφο), τον κορωνοϊό και την φωτιά: «Εγώ με τους 100 νεκρούς στο Μάτι καθάρισα, δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα!» εμφανίζεται να λέει ο Κυριακος Μητσοτάκης στο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην «Εφ.Συν» (27.8.2021):

Πέθανε στα 96 του χρόνια ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. «Έφυγε» στις 2 Σεπτεμβρίου για τη συνοικία των αγγέλων, ο μεγάλος αγωνιστής και παγκόσμια γνωστός μουσικοσυνθέτης, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού:

Μια σύληψη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, μιας και λέει ότι «η κυβέρνηση μας είναι υπέροχη, τα έχει κάνει όλα τέλεια!», στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην «Αυγή» (2.10.2021): 

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ρόλο του μαέστρου, θυμωμένο, γιατί το πρώτο βιολί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ...πριονίζει την συμφωνία και το κόμμα του την καταψηφίζει. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (7.10.2021):

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί αντικομουνισμού και εμφυλίου, κατά την συζήτηση στη Βουλή της Ελληνογαλλικής αμυντικής Συμφωνίας, με αποτέλεσμα την διαγραφή του από την ΝΔ. Υπερσύγχρονα όπλα μας πουλάνε οι Γάλλοι και όχι μυαλά! Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στoν «Ελεύθερο Τύπο» (10.10.2021).

Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ακολούθησαν καταρρακτώδεις βροχές και καταστροφικές πλημμύρες σε όλη τη χώρα. Πως περνάει έτσι γρήγορα ο καιρός! Στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (18.10.2021) ένα στιγμιοτυπο αμέσως μετά τις πλημμύρες (που έχουν σχεδόν καλύψει το σπίτι, με φόντο τα καμένα δέντρα) μάλλον κάπου στη Βόρεια Εύβοια: "Πως περνάει έτσι ο χρόνος Μήτσο'μ. Σαν να ήταν χθες που καιγόμασταν"!

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά. Έφυγε την Δευτέρα (25/10) από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά, σε ηλικία 56 ετών, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 12 Οκτωβρίου, λόγω υποτροπής της βασικής της νόσου, του καρκίνου. Αγωνίστηκε με αξιοπρέπεια και έμεινε όρθια ως το τέλος. Στο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στο "Protagon.gr", η θέση της στον παράδεισο:

Μια αναμνηστική φωτογραφία της Μέρκελ στην Αθήνα: Με πέντε Έλληνες πρωθυπουργούς για να θυμούνται τι ήταν όταν τους έδερνε! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (1.11.2021) στο οποίο διακρίνονται οι: Κ. Καραμανλής, Α. Τσίπρας, Α. Μέρκελ, Κ. Μητσοτάκης, Α. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τα μαχητικά Rafale που έχει παραγγείλει η Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν και τελικά μπορεί να ... την πληρώσει (με διαφορετικό τρόπο) αυτός! Σκίτσο του Κώστα Βλάχου (4.11.2021):

Κρατούν την πόρτα τους κλειστή οι ανεγκέφαλοι αρνητές του εμβολίου, που ξαφνικά έγιναν και Αρνητές Απογραφής! Π
ροτιμούν την παρέα του Χάρου! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (16.11.2021):

Αφού σιγουρεύτηκε (τον διαβεβαίωσε και ο Δημήτης Τζανακόπουλος) ότι το αιτημά του για εκλογές δεν θα γίνει αποδεκτό, Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω πανδημίας. «Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (21.12.2021):

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση "Η Γελοιογραφία (ή Το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Το 2020 σε 15 Σκίτσα

Τα 12 Καλύτερα Σκίτσα του 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου