20 Δεκεμβρίου 2021

Τα «Ωραία» της Ημέρας 20.12.2021

Αγώνας δρόμου Άγιων Βασίληδων στη Μαδρίτη για τους πληγέντες από το ηφαίστειο Λα Πάλμα.
Πώς φαίνεται η Αθήνα από το Διάστημα;
Ενοικιάζονται από τη Δανία φυλακές στο ...Κόσοβο!
Η NASA παρουσιάζει τη «μουσική» του Γανυμήδη, δορυφόρου του πλανήτη Δία.


Φιλανθρωπική κούρσα Άγιων Βασίληδων στην ισπανική πρωτεύουσα

Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες συμμετείχαν την Κυριακή σε φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου στην Μαδρίτη με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πολίτες που έχουν πληγεί από την εδώ και τρεις μήνες ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα.
Ντυμένοι με τα κλασικά κόκκινα-λευκά κοστούμια οι δρομείς ξεκίνησαν από την μεγάλη λεωφόρο Πασέο ντε λα Καστεγιάνα στο κέντρο της πόλης.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και τουλάχιστον 2.910 κτίρια και φυτείες μπανάνας έχουν καταστραφεί στην Λα Πάλμα, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων.
Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πώς φαίνεται η Αθήνα από το Διάστημα;

O ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-2 τράβηξε μια ωραία φωτογραφία της Αθήνας και ενός μέρους της Αττικής. Η εικόνα τραβήχτηκε από ύψος 786 χιλιομέτρων στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η αποστολή Sentinel-2 παρέχει οπτική απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας για υπηρεσίες παρακολούθησης της ξηράς. Παρέχει, για παράδειγμα, απεικόνιση της κάλυψης από βλάστηση, έδαφος και ύδατα, των εσωτερικών πλωτών οδών και των παράκτιων περιοχών. Η αποστολή Sentinel-2 παρέχει επίσης πληροφορίες για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. 
Πηγή: naftemporiki.gr

Ενοικιάζονται φυλακές στο ...Κόσοβο

Σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει το σωφρονιστικό της σύστημα η Δανία νοικιάζει ...φυλακές στο Κόσοβο για να στείλει εκεί υπεράριθμους κρατούμενους και κυρίως μετανάστες.
Είναι μία ασυνήθιστη συμφωνία: σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει τις φυλακές στη χώρα, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να ενοικιάσει 300 κελιά φυλακής στο Κόσοβο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αντάλλαγμα η Δανία είναι διατεθειμένη να προσφέρει γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια, συνολικού ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση του Κοσόβου δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Δανό υπουργό Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ, στο Κόσοβο θα σταλούν μετανάστες από τρίτες χώρες που πρόκειται να απελαθούν, καθώς έχει απορριφθεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου στη Δανία, ενώ διαβεβαιώνει ότι στα ενοικιαζόμενα κελιά του Κοσόβου «θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όπως στη Δανία». 
Πηγή: Deutsche Welle

Η NASA παρουσιάζει τη «μουσική» του Γανυμήδη

Το σκάφος της αποστολής Juno της NASA εξερευνά τα τελευταία έξι χρόνια το σύστημα του Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και τα δεκάδες φεγγάρια του.
Στελέχη της αποστολής εμφανίστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη και παρουσίασαν το «σάουντρακ» του Γανυμήδη όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν. Τον περασμένο Ιούνιο το Juno πλησίασε για μια ακόμη φορά τον τεράστιο δορυφόρο και ανάμεσα στα άλλα κατέγραψε μια σειρά από ήχους του. Πρόκειται για ήχους παράγονται κυρίως από την μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη. Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA ακούγοντας κάποιος τους ήχους αυτούς μπορεί να ταξιδέψει νοερά στον Γανυμήδη.
Ο Γανυμήδης είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του Ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα. Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο στις 7 Ιανουαρίου του 1610. 
Πηγή: Ναυτεμπορική

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου