11 Δεκεμβρίου 2021

Μόσχα: Το νέο πολιτιστικό κέντρο στο παλιό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Το GES-2, το νέο πολιτιστικό μεγαθήριο στο κέντρο της Μόσχας, απέναντι από το Κρεμλίνο, απλώνεται σε 36.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, στο παροπλισμένο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το χρηματοδότησε ο πολυεκατομμυριούχος Λεονίντ Μίκελσον.

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Το μουσείο σύγχρονης τέχνης GES-2 

Τα 36.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, απλωμένα σε πολλά κτίρια σε μια ιδιοκτησία 2 εκταρίων στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, θα πρέπει να είναι ανεκτίμητα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλειώδες αλλά παροπλισμένο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των αρχών του 20ού αιώνα ανακαίνισε ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο.

Το εργοστάσιο ηλεκτρισμού, 1913

«Αποστολή ολοκληρώθηκε» σημαίνει η κατασκευή του νέου πολιτιστικού κέντρου για τον Λεονίντ Μίκελσον, ο οποίος θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και χρηματοδότησε το έργο. Ο Μίκελσον είναι επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου "Nowatek", την οποία ίδρυσε αλλά είναι επίσης γνωστός ως συλλέκτης. Η περιουσία του πρέπει να ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

Δεν πρόκειται για ένα μουσείο με την κλασική έννοια αλλά μάλλον για έναν τόπο συνάντησης και παραγωγής για τη ρωσική και διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Το εντυπωσιακό μουσείο GES-2, εσωτερικό

Το κτιριακό συγκρότημα που σχεδίασε ο Ρέντζο Πιάνο προσφέρει όλες τις δυνατότητες. Διαθέτει υπερσύγχρονες αίθουσες κινηματογράφου και συναυλιών, εκθεσιακές αίθουσες, διαμερίσματα και στούντιο καλλιτεχνών, καφέ και εστιατόρια, μια βιβλιοθήκη προσβάσιμη σε όλους και πολλά άλλα. Ο Ρέντσο Πιάνο μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον μεγάλο Ρώσο πελάτη δήλωσε πως «Για να φτιάξεις ένα καλό κτίριο, χρειάζεσαι έναν καλό πελάτη».

Το έργο έχει γίνει δεκτό ως επί το πλείστον με ενθουσιασμό. Ωστόσο υπάρχουν και επικριτικές φωνές όπως του γκαλερίστα Μάρατ Γκέλμαν, ο οποίος δήλωσε: «Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του ονειρεύονται ότι θα παγώσουν την πολιτική αλλά ταυτόχρονα θα αναπτύξουν την οικονομία ή την τέχνη. Αυτό μοιάζει με σχιζοφρένεια». Ο ίδιος ζει στο Μαυροβούνιο αλλά στα εγκαίνια πάντως πήγε.

Πηγή: Deutsche Welle 

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου