30 Δεκεμβρίου 2021

Economist για Ερντογάν: Εμμονικός, αποκομμένος στο παλάτι του από τον λαό που λιμοκτονεί

Άρθρο-καταπέλτη για την οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δημοσιεύει στο νέο του τεύχος ο Economist, κάνοντας λόγο για έναν ηγέτη με εμμονές, αποκομμένο από την πραγματικότητα στο πολυτελές παλάτι του, ενώ οι Τούρκοι πολίτες λιμοκτονούν.

Το σφοδρά επικριτικό άρθρο στο βρετανικό περιοδικό για τον Τούρκο πρόεδρο τονίζει ότι στα 19 χρόνια του στην εξουσία, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος της χώρας του, έχει φυλακίσει χιλιάδες επικριτές και αντιπάλους, όπως κοσμικούς στρατιωτικούς, διαδηλωτές, Κούρδους ακτιβιστές και μέλη του κινήματος του Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα έλεγξε τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη κυνηγώντας όποιον του αντιστάθηκε, ενώ με κάθε κρίση που ξεπερνά, όπως τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το εγώ του μεγαλώνει περαιτέρω. Οι συνετοί συνεργάτες του παραιτήθηκαν, αφήνοντας μόνο συγγενείς και οσφυοκάμπτες γύρω του, αναφέρει το άρθρο του Economist.

Ωστόσο δεν καταφέρνει να ελέγξει και την οικονομική πραγματικότητα, που δείχνει το 2021 την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται και τον πληθωρισμό να περνά και το 21% τον Νοέμβριο, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων διότι αυτό δεν ταιριάζει στο ισλαμιστικό του αφήγημα περί μηδενικών επιτοκίων. Φέρεται να έχει τη «γελοία πεποίθηση», κατά το βρετανικό περιοδικό, ότι η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίθετο που επιτάσσει η οικονομική επιστήμη.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι πολίτες να μετατρέπουν άρον-άρον τις καταθέσεις τους από λίρες σε δολάρια και ευρώ, φέρνοντας τη λίρα από το επίπεδο των 8 ανά δολάριο τον Αύγουστο στις 18 ανά δολάριο τον Δεκέμβριο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο Ερντογάν ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου ότι όσοι Τούρκοι υποστούν μείωση της αξίας των καταθέσεών τους σε λίρες μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αποζημιωθούν από το κράτος. Αυτό προκάλεσε απότομη επάνοδο της λίρας στις ισοτιμίες και ο Ερντογάν διατυμπάνισε ότι νίκησε. Δεν κράτησε για πολύ αυτό όμως, τονίζει ο Economist.

Η πρόσκαιρη ανάκαμψη της λίρας δεν οφείλεται τόσο στην επιστροφή καταθέσεων ύψους 3 δισεκ. δολαρίων από Τούρκους πολίτες, όπως κατέγραψαν αξιωματούχοι στην Άγκυρα, όσο στην πώληση συναλλάγματος αξίας 7 δισεκ. δολαρίων μέσα σε δύο μέρες από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει τη λίρα. Ούτε αυτό όμως μπορεί να διαρκέσει για πολύ… Πόσο μάλλον να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Οι πληθωριστικές πιέσεις από την υπάρχουσα υποτίμηση, οι φθηνές πιστώσεις και η άνοδος του κατώτατου μισθού θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές ψηλότερα, την ώρα που τυχόν σταθεροποίηση της λίρας θα αφαιρέσει το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα των τουρκικών εξαγωγών, εξηγεί ο Economist.

Εφόσον όμως το μέτρο αυτό αποτύχει, οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες, προειδοποιεί η βρετανική επιθεώρηση: Όλοι οι Τούρκοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τους καταθέτες, πράγμα που θα επιφέρει επώδυνες περικοπές από αλλού, ουσιαστικά φέρνοντας του πολίτες που ήδη υποφέρουν να στηρίζουν τις καταθέσεις των πλούσιων Τούρκων με χρήματα στην τράπεζα. Διαφορετικά το κράτος θα πρέπει να τυπώσει περισσότερο χρήμα, πράγμα που θα υποτιμήσει περαιτέρω τη λίρα.

Βεβαίως, επισημαίνει ο Economist, ο Ερντογάν απορρίπτει κάθε τέτοια ανάλυση ως λόγια του «λόμπι των επιτοκίων που ελέγχουν οι ξένες δυνάμεις». Το πρόβλημα όμως της πολιτικής του είναι η μη ευημερία του λαού του. Κι οι κραυγές απελπισίας μπορεί να μην ακούγονται πίσω από τους χοντρούς τοίχους, στο 1.100 δωματίων και 600 εκατ. δολαρίων παλάτι του.

Πηγές: The Economist, kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου