8 Δεκεμβρίου 2021

V-Day: Ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της Covid

Ένας χρόνος πέρασε από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος έκανε το εμβόλιο κατά της Covid-19. Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 2020, όταν η 90χρονη Αγγλίδα Μάργκαρετ Κίναν, λίγες ημέρες πριν τα γενέθλια της, θα σήκωνε το μανίκι της για να δεχτεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer (φωτογαφία αριστερά).

Μια ιστορική στιγμή που ο Τύπος σε όλο τον κόσμο ονόμασε V-Day. Η αντεπίθεση της επιστήμης απέναντι στον άγνωστο ιό είχε ξεκινήσει. «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είχε δηλώσει η κυρία Κίναν.

Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στήθηκε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση για να σταλούν την ίδια ημέρα -αναλογικώς- σκευάσματα – η μάχη είχε ξεκινήσει. Η επιστήμη είχε βγάλει τα δικά της όπλα σε αυτή την σκληρή μάχη.

Έως σήμερα έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,24 δισ. δόσεις. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,33 δισ., με άλλα λόγια το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Ο δρόμος παραμένει ανηφορικός. Απέναντι στο όπλο των εμβολίων εμφανίζονται δύο δυνάμεις που αντιστέκονται:
  • Οι συνεχείς παραλλαγές του ιού, με κορυφαία την Δέλτα -που δεσπόζει- και πλέον της Όμικρον, που παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.
  • Η αντιδραστικότητα μιας μερίδας του πληθυσμού (σε όλες τις χώρες) που αρνείται να εμβολιαστεί, προβάλλοντας σειρά επιχειρημάτων, που έχουν να κάνουν είτε με κάποιο πιθανό φόβο είτε με σενάρια συνωμοσίας.

Αυτή τη στιγμή, τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 267.150.598. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 5,2 εκατ. Μοναδικό όπλο παραμένει ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να αυξηθεί σημαντικά σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η V-Day μπορεί να άρχισε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η μάχη όμως συνεχίζεται.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα: Στη χώρα μας, έως χθες Τρίτη (7/12) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.008.162 εμβολιασμοί, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 6.694.451 πολίτες. Έως χθες, είχαν κάνει την αναμνηστική δόση 1.860.073 πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου