19 Ιουνίου 2023

Μοντέλο συστέγασης εξετάζουν οι τράπεζες

Η λύση εφαρμόζεται ήδη σε αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ

Πώς θα σας φαινόταν ένα τραπεζικό κατάστημα στον Ιασμο της Ροδόπης ή στη μακρινή Σύμη που θα λειτουργούσε μία μέρα ως Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη ως Eurobank, την τρίτη ως Alpha Bank, την τέταρτη ως Τράπεζα Πειραιώς και την πέμπτη μέρα ως μια Συνεταιριστική; Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα μοντέλο που έχει δοκιμαστεί σε προηγμένες χρηματοοικονομικές αγορές και το οποίο έχει συζητηθεί από τις συστημικές τράπεζες ως μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρακτική του shared branching που εφαρμόζεται ήδη σε αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία αλλά και οι ΗΠΑ. Η βασική λογική δεν έχει να κάνει με την περικοπή ή το μοίρασμα των τραπεζικών εξόδων. Στις χώρες που έχει δοκιμαστεί έχει να κάνει περισσότερο με τη διατήρηση της πρόσβασης σε μετρητά και συναλλαγές για κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται (όπως οι ηλικιωμένοι), με δεδομένη πάντα τη ραγδαία μείωση του αριθμού των καταστημάτων. 

Στη Μεγάλη Βρετανία η πρωτοβουλία έχει μάλιστα πολιτική στήριξη, καθώς έχει υπάρξει και ψήφισμα στο Κοινοβούλιο, ενώ υφίσταται και οργάνωση με την ονομασία Access to Cash Action Group (Acag). Εχει υλοποιηθεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια με συμμετοχή των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας Barclays, HSBC, Lloyds, NatWest, Santander, TSB and Danske Bank, Nationwide. Στην Αμερική η πρωτοβουλία έχει οργανωθεί περισσότερο από την αγορά μέσω των συνεταιριστικών τραπεζών που είναι πολύ κοινές και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. 


Μια τέτοια λύση, αν και δείχνει έξω από τα συνήθη τραπεζικά δεδομένα και σχετικά πρόωρη σε σχέση με την ετοιμότητα της ελληνικής κοινωνίας να αποδεχθεί ευέλικτα μοντέλα εργασίας και λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, είναι πιθανόν να εφαρμοστεί στο μέλλον, προσαρμοσμένη όμως στα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές με γνώση του θέματος, το μέλλον αυτό ίσως να μην είναι πολύ μακρινό καθώς έχει προταθεί ως μια εναλλακτική μορφή λειτουργίας σε κωμοπόλεις της περιφέρειας ή και περιοχές των αστικών κέντρων, όπου η μία μετά την άλλη οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Ετσι, αντί να συνεννοούνται για το ποια τράπεζα θα μείνει σε μια μικρή κωμόπολη ή σε μια περιοχή, γιατί όχι να συστεγαστούν και οι τέσσερις με κυλιόμενο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Το μοντέλο δεν είναι βέβαια τόσο απλό όσο ακούγεται, αφού εκτός από την τεχνολογική υποστήριξη που απαιτεί –ίσως αυτό να είναι το πιο εύκολο–, ανοίγει θέματα ανταγωνισμού και διεκδίκησης τραπεζικών εργασιών κυρίως από την τοπική εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι και το κρίσιμο ζητούμενο...

Ο περιορισμός του κόστους, παρά τη σημαντική διαδρομή που έχουν διανύσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια μέσα από μεγάλες μειώσεις των τραπεζικών δικτύων, περικοπών προσωπικού και δραστική μείωση της παρουσίας τους ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, συνεχίζει να απασχολεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έχουν θέσει… χαμηλά τον πήχυ για την περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη κόστους προς έσοδα τα προσεχή χρόνια. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Στη βάση αυτή η τάση μείωσης του τραπεζικού δικτύου αναμένεται επίσης να συνεχιστεί αν και με μικρότερη ένταση. Ηδη η Eurobank έχει μειώσει το δίκτυό της στα 274 καταστήματα, η Alpha Bank στα 280, ενώ ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 318 και η Τράπεζα Πειραιώς με 387.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου