15 Ιουνίου 2023

Το χρονικό του ναυαγίου του «Αντριάνα» ανοιχτά της Πύλου

Έχουν διασωθεί 104 μετανάστες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ έχουν ανασυρθεί 79 σοροί από τη θάλασσα. Στο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα» επέβαιναν περίπου 400 με 600 άτομα.


Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, με τη συνδρομή ενός C-130 που πετά πραγματοποιώντας ρίψη φωτοβολίδων, γύρω από το σημείο που βυθίστηκε το αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα». Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη,  ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Με τον αριθμό των διασωθέντων να έχει «παγώσει» στους 104, οι ελπίδες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων εξανεμίζονται καθώς περνούν οι ώρες. Μετανάστες που βγήκαν σώοι από την τραγωδία μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν περίπου 400 με 600 άτομα. Σύμφωνα με αναφορές, στο εσωτερικό του πλοίου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 σοροί από τη θάλασσα – και αυτός ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος από το απόγευμα της Τετάρτης.

Το σκάφος είχε μήκος περίπου 30 μέτρων και σε τέτοιου είδους σκάφη οι διακινητές στοιβάζουν συχνά από 400 έως 750 άτομα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Μετανάστες που συχνά πληρώνουν 3.000 με 6.000 ευρώ για το επικίνδυνο ταξίδι, στοιβάζονται ακόμα και στα αμπάρια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επιβαίνοντες είχαν, ως επί το πλείστον, καταγωγή από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο. 


Το χρονικό της τραγωδίας 
όπως την κατέγραψε το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας:

⇒ Tο πρωί της Τρίτης γύρω στις 11:00, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

⇒ Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

⇒ Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

⇒ Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

⇒ Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

⇒ Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

⇒ Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

⇒ Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

⇒ Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

⇒ Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

⇒ Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

⇒ Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

⇒ Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

⇒ Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

⇒ Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

⇒ Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

⇒ Aμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα.

⇒ Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.

⇒ Δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

⇒ Τότε ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας – διάσωσης.

Φωτογραφία- ντοκουμέντο από το αλιευτικό λίγο πριν βυθιστεί

Λιμενικό: Αν είχαμε επέμβει θα προκαλούσουμε εμείς το ναυάγιο


Το Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει ενώ αυτό έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε σειρά επικρίσεων που αφορούν την απόφαση του Λιμενικού να μην παρέμβει ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει πως στα καταστρώματά του βρίσκονταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο πλωτάρχης Ν. Αλεξίου υποστήριξε: «Αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και στα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο», καθώς, ό
πως λέει, αυτό θα οδηγούσε σε μετατόπιση φορτίου και ναυάγιο.

Υπογράμμισε ότι το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού: «Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους… δεν υπάρχει. Ημασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο – καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά».

«Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειαστούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. Ειδοποιηθήκαμε από το Ιταλικό Λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε. Εντοπίστηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων, δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση, δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Πηγές: kathimerini.gr , skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου