17 Ιουνίου 2023

Πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys

Ο βρετανικός όμιλος Currys διερευνά την πώληση της «Κωτσόβολος», η οποία εκτός της Ελλάδας έχει δραστηριότητα και στην Κύπρο. Εξετάζει 
τρία διαφορετικά πιθανά σενάρια, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Currys σήμερα ανακοινώνει ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση της δραστηριότητας της "Κωτσόβολος", που αποτελεί τον ηγέτη της κατηγορίας στην ελληνική αγορά, αναθεώρηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση της εν λόγω δραστηριότητας. Η "Κωτσόβολος" που έχει επίσης μια ανερχόμενη παρουσία στην Κύπρο είναι μια εταιρεία με ισχυρές επιδόσεις και κερδοφορία, με υψηλή αναγνωρισιμότητα του σήματος, με μια ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και με ποικιλόμορφο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών». Επισημαίνει δε ότι «η διοίκηση πιστεύει ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να διερευνήσει όλες τις επιλογές για την "Κωτσόβολος"».

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην «Κωτσόβολος», η Currys εξετάζει τρία πιθανά σενάρια: Την πώληση 100% της «Κωτσόβολος», την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ή τελικά την πώληση μειοψηφικού πακέτου και τη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας. Μέχρι το τέλος του 2023, πάντως, αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Η βρετανική πολυεθνική ακολουθεί μια διαδικασία που μοιάζει σχεδόν με ανοιχτή πρόσκληση σε υποψήφιους επενδυτές, κάτι που δεν είναι σύνηθες στον κλάδο και την Ελλάδα, δείχνοντας όμως έτσι ότι βάζει ψηλά τον πήχη του τιμήματος για την ελληνική αλυσίδα και πιστοποιώντας την πρόθεσή της να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία.

Οι εταιρείες του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών συνήθως πωλούνται με αποτίμηση 3-5 φορές τα κέρδη τους, στην περίπτωση της Κωτσόβολος όμως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε το τίμημα να ξεπερνάει τις 7-8 φορές την κερδοφορία της εταιρείας, με δεδομένο ότι η αλυσίδα διαθέτει ηγετικό μερίδιο αγοράς.

H Currys έβαλε λοιπόν πωλητήριο σε μία από τις θυγατρικές της με τις καλύτερες επιδόσεις, με εκτιμώμενο τζίρο οικονομικής χρήσης 1/5/2022-29/4/2023 για την Κωτσόβολος άνω των 700 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ. Η Currys χρειάζεται ρευστότητα και τα μηνύματα από τη λιανική των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της Δυτικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται, δεν είναι θετικά. Η κατανάλωση στην Ευρώπη δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω του συνεχιζόμενου πληθωριστικού κύματος.

Οι γνώστες του χώρου φωτογραφίζουν ως επίδοξους ενδιαφερόμενους αγοραστές συγκεκριμένους διεθνείς παίκτες της αγοράς με δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο της λιανικής. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από fund, ενώ περιορισμένα θεωρούνται τα περιθώρια για μια επενδυτική κίνηση με αμιγώς ελληνικό χρώμα.

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου