30 Ιουνίου 2023

Οι πιθανοί διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη άρχισε η ονοματολογία για όσες και όσους θεωρούνται κατάλληλοι να πάρουν την βαριά σκυτάλη από τον άνθρωπο που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν, καταρχήν, προς τα τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία είχαν πλαισιώσει τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στο Ζάππειο με θέμα την οικονομία. Πρόκειται για την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η Εφη Αχτσιόγλου παρουσιαζόταν ως το φαβορί. Μετρημένη πολιτικός, έχει αφήσει πολύ δυνατό αποτύπωμα και στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και ως τομεάρχης Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εδώ και χρόνια «το νούμερο δύο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου ξεχωριστή προσωπικότητα είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας θεωρείται ως το πλέον άφθαρτο πρόσωπο στην Κουμουνδούρου.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο φαβορί για τη διαδοχή καθώς είχε πρωτεύσει στην εσωκομματικές εκλογές του 2022 για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι μόλις 38 ετών, με επιτυχημένη θητεία ως υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2016 – 2019). Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν τομεάρχης Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εδώ και χρόνια «το νούμερο δύο» στον ΣΥΡΙΖΑ και διαθέτει σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα αλλά και διεθνές κύρος ως πανεπιστημιακός. Αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους ως ο άνθρωπος που σφράγισε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018 ενώ χαρακτηρίζεται ως ο πλέον κατάλληλος για να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά οργανωτικά προβλήματα της Κουμουνδούρου. Εξάλλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος αν ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το «παρών», όχι τόσο ως διεκδικητής της προεδρίας ή ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όσο ως αντίβαρο προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα ενός κόμματος που δεν έχει εναλλακτικές. Τώρα θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει.

Ο 46χρονος Αλέξης Χαρίτσης, αποτελεί γέννημα-θρέμμα του κόμματος, και διέγραψε εντυπωσιακή ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ το 2015 και στη συνέχεια ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπουργός Εσωτερικών.

Ο 42χρονος εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, το πλέον άφθαρτο πρόσωπο στην Κουμουνδούρου, αποτελεί ανερχόμενο αστέρα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κέρδισε τις εντυπώσεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις του ως συντονιστής της εκλογικής επιτροπής ενώ είχε πλασαριστεί και στην πρώτη τριάδα των εσωκομματικών εκλογών του Μαΐου του 2022. Είναι γιος του αείμνηστου εκπαιδευτικού Νίκου Τομπονέρα που δολοφονήθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1991. Το μάλλον «αδύνατο» σημείο του είναι ότι δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα. Είναι το μόνο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος και αυτό σημαίνει πως μια πιθανή επιλογή του θα σήμαινε «διαρχία» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν πολλοί και τη Ρένα Δούρου. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βγήκε δεύτερη σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή πέρυσι τον Απρίλιο, πίσω από την Εφη Αχτσιόγλου.

Καταλληλότερο διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πολλοί τον Νάσο Ηλιόπουλο. Πριν κλείσει ακόμη τα 40 του χρόνια και με παρακαταθήκη την άκρως επιτυχημένη θητεία του ως ΓΓ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και κατόπιν ως υφυπουργός Εργασίας, ο κ. Ηλιόπουλος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών στις πρόσφατες εκλογές.

Στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό να ριχτεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος μετά από πολλά χρόνια απουσίας επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο. Ο 43χρονος οικονομολόγος, ο οποίος είχε χάσει οριακά τη μάχη για τη Δημαρχία της Αθήνας το 2014 έχει ασκήσει οξύτατη κριτική σε επιλογές του κόμματος τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει αέρα ανανέωσης στην Κουμουνδούρου.

Τέλος, έμπειρα στελέχη του κόμματος, δεν αποκλείουν, παρά τις όποιες αντιδράσεις, την υποψηφιότητα και του Παύλου Πολάκη.

Πηγές: Με πληροφορίες από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στον Real FM. "Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα", ανέφερε, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. "Το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω", δήλωσε. χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή