12 Ιουνίου 2023

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ατάκες, γκάφες που άφησαν εποχή

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και μεγιστάνας των ΜΜΕ, ήταν γνωστός για το χιούμορ του και την τάση του να λέει πράγματα «αφιλτράριστα». Κάποιες φορές προκαλούσε γέλιο και άλλες πυροδοτούσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς οι δηλώσεις του ήταν εξοργιστικές. 
Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές ατάκες και γκάφες του ανθρώπου που «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: Ο Μπερλουσκόνι λέει στους παίχτες της Monza ότι θα φέρει «ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες στα αποδυτήρια» εάν επικρατήσουν σε έναν κρίσιμο αγώνα του πρωταθλήματος.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022: Κόντρα στην οργή της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε για τον φίλο του Πούτιν. «Ο Πούτιν για τα γενέθλιά μου μου έστειλε 20 μπουκάλια βότκα και ένα πολύ γλυκό γράμμα. Απάντησα με 20 μπουκάλια Lambrusco και ένα εξίσου γλυκό γράμμα».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010: «Όπως πάντα, εργάζομαι απρόσκοπτα. Εάν μια στο τόσο τύχει να κοιτάξω ένα όμορφο κορίτσι στο πρόσωπο, ε, είναι καλύτερο να σου αρέσουν τα κορίτσια από το να είσαι γκέι» είπε σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010: Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού καταδικάζει ως ρατσιστικό και απαράδεκτο το «αστείο» του για έναν Εβραίο που χρέωσε άλλον Εβραίο προκειμένου να τον κρύψει στο υπόγειό του από τους Ναζί, χωρίς να του πει ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει λήξει. Διεθνής η κατακραυγή.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009: Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σεισμόπληκτη περιοχή, όπου οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές, λέει: «Φαίνεται σαν να κάνουν κάμπινγκ για το Σαββατοκύριακο».

Το 2009 υποδέχεται με ...μπαντάνα τον Τόνι Μπλερ στο εξόχικό του στη Σαρδηνία

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Χαρακτηρίζει τον νεοεκλεγμένο τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «όμορφο και ηλιοκαμμένο».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής» λέει ενώπιον ψηφοφόρων του. «Είμαι ένα θύμα με υπομονή, ανέχομαι τους πάντες και θυσιάζομαι για όλους».

ΙΟΥΝΙΟΣ 2005: Ο Μπερλουσκόνι λέει ότι χρησιμοποίησε τη γοητεία του για να πείσει την Φινλανδή πρόεδρο, Τάργια Χάλονεν, να αποσύρει την υποψηφιότητα της χώρας της για την έδρα του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων. «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλες τις τακτικές του playboy, που είχα καιρό να αξιοποιήσω» δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004: «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε κανέναν. Ο Μουσολίνι έστειλε ανθρώπους για διακοπές σε μέρος εξορίας» δηλώνει σε συνέντευξη στο περιοδικό Spectator και πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις. Ήταν απάντησή του σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν ο Μουσολίνι ήταν «πολύ μαλακός».

ΙΟΥΛΙΟΣ 2003: «Κύριε Σουλτς γνωρίζω κάποιον στην Ιταλία που γυρίζει ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Θα ήθελα να σας προτείνω για τον ρόλο του Κάπο. Θα ήσασταν τέλειος», είπε στον Γερμανό Ευρωβουλευτή, Μάρτιν Σουλτς.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2003: «Κάθε πολίτης είναι ίσος με τον άλλο ενώπιον του νόμου, αλλά ίσως υπάρχει κάποιος λίγο πιο ίσος από τους άλλους, δεδομένου ότι το 50% των Ιταλών του ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002: Κατά τη διάρκεια «οικογενειακής» φωτογραφία σε Σύνοδο της Ε.Ε. στην Ισπανία, ο Μπερλουσκόνι κάνει “κερατάκια” πάνω από το κεφάλι του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001: Προκαλεί κατακραυγή στον μουσουλμανικό κόσμο όταν λέει πως η «Δύση πρέπει να έχει συναίσθηση της υπεροχής του πολιτισμού μας, που έχει ένα σύστημα αξιών, το οποίο δίνει ευημερία σε όσες χώρες το ασπάζονται και εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκειών. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει στις ισλαμικές χώρες».

Ο Μπερλουσκόνι ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιταλική πολιτική των τελευταίων τριών δεκαετιών, Έφτιαξε μια τηλεοπτική αυτοκρατορία στη δεκαετία του 1980 προτού καταφέρει να κερδίσει τρεις εθνικές εκλογές. Υπηρέτησε για πάνω από εννέα χρόνια ως πρωθυπουργός και ήταν επικεφαλής τεσσάρων διαφορετικών υπουργικών συμβουλίων. Παρέμεινε έτσι στην εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι. Στη διάρκεια της 31χρονης προεδρίας του (1986-2017) στη Μίλαν, την οποία έσωσε από τη χρεοκοπία, η ομάδα του Μιλάνου κατάκτησε 29 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων πέντε Τσάμπιονς Λιγκ και οκτώ πρωταθλημάτων Ιταλίας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου