8 Ιουνίου 2023

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Το πριν και το μετά μέσα από δορυφορικές εικόνες

Την έκταση της πλημμύρας μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, αποτυπώνουν δορυφορικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Έως και 100 οικισμοί έχουν απειληθεί από τις πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το φράγμα Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, ανατινάχθηκε την Τρίτη, με την Ουκρανία και τη Ρωσία -υπό την κατοχή της οποίας βρίσκεται η περιοχή- να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. 

Το φράγμα στις 05/06/23, μία ημέρα πριν την επίθεση. Maxar Technologies/Handout via REUTERS 

Το φράγμα στις 06/06/23, μετά την επίθεση. Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την ανατίναξη του φράγματος σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Η Δύση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, προσφέροντας παράλληλα τη στήριξή της στην Ουκρανία. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τη Ρωσία για την καταστροφή. 

«Γιατί η Ουκρανία να το κάνει αυτό στο δικό της έδαφος και τον λαό της, να πλημμυρίσει τη γη της, να αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – δεν έχει νόημα», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιχειρεί να στερήσει από την Κριμαία που ελέγχεται από τη Ρωσία το νερό που λαμβάνει μέσω του φράγματος.

Εικόνα από τη Χερσώνα πριν τις πλημμύρες. Φωτ. 15/05/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS 

Εικόνα από τη Χερσώνα μετά τις πλημμύρες. Φωτ. 06/06/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Οι δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar Technologies δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών σε πόλεις και χωριά κατά μήκος του Δνείπερου. Περίπου 17.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. 

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια και κτήρια βυθισμένα στο νερό. Σε πολλά από τα σπίτια διακρίνεται μόνο η στέγη, ενώ το νερό έχει σκεπάσει τη γη, αλλά και υποδομές. 

Σπίτια στις όχθες του Δνείπερου, στην περιφέρεια της Χερσώνας, πριν τις πλημμύρες. Φωτ. 15/05/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS 

Πλημμυρισμένα σπίτια στις όχθες του Δνείπερου. Φωτ. 06/06/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι μια προβλήτα παρασύρθηκε από το νερό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό τις επόμενες ημέρες. 

Το χωριό Κρούκνι πριν τις πλημμύρες. Φωτ. 15/05/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Το χωριό Κρούκνι μετά τις πλημμύρες. Φωτ. 06/06/23 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS 

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας έκανε από την πλευρά του λόγο για παγκόσμια οικολογική καταστροφή. 

Σύμφωνα τη Maxar Technologies, οι εικόνες καλύπτουν περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της πόλης Νόβα Καχόβκα και της πόλης της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου