25 Ιουνίου 2023

Εκλογές: Καθαρή αυτοδυναμία για ΝΔ, οκτακομματική Βουλή

Μεγάλη νίκη για τη ΝΔ, που λαμβάνει 158 έδρες - Περαιτέρω πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη Βουλή: Σπαρτιάτες, Νίκη και (οριακά) Πλεύση Ελευθερίας.


Με καταμετρημένο το 99,66% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες
ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες
Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες
Νίκη: 3,69% και 10 έδρες
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες
Λοιπά: 6,14%

Δήλωση Κ. Μητσοτάκη: 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: 
«Οι Έλληνες μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με ηχηρό τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν κύκλο τοξικότητας που κράτησε πίσω την κοινωνία. Νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι πράγματα, αλλά θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σκληρή δουλειά, χωρίς να δεχθώ καμία έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, επιδιώκω ευρύτερες συναινέσεις. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα... Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, αλλά από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια και συνεχίζουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε μια Ελλάδα με περισσότερη ευημερία. Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, ξημερώνει για όλους αύριο μία καλύτερη ημέρα».

Δήλωση Α. Τσίπρα:
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για μας, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία.
Αρνητική εξέλιξη η παρουσία τριών ακροδεξιών κομμάτων. Για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ. Η νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη διόγκωσε την ακροδεξιά. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα χρόνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος και ιστορικός κύκλος, θα τον αποτιμήσουμε με περηφάνια, αλλά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος
».

Δήλωση Ν. Ανδρουλάκη:
Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις που έκανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται προχωρά», σχολίασε και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή δύναμη θα ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ, ενώ δεν έκρυψε τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την «άνοδο της ακροδεξίας και των ναζιστικών κομμάτων». «Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουνε την σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ» πρόσθεσε.

Δήλωση Δ. Κουτσούμπα:
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή. Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Με βάση το αποτέλεσμα έχουμε αύξηση σε ποσοστό και ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Σε ένα αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, εκφράζεται μια δυναμική ανόδου της εκλογικής επιρροής του κόμματος».

Δήλωση Β. Στίγκα, επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάρτες:
«Μετά από καιρό, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, σημειώνοντας ότι «οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν». Κατόπιν, τόνισε: «Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη, για τη σημαντική βοήθεια, ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι «θα φέρουμε ένα νέο ήθος στο κοινοβούλιο».

Δήλωση Κ. Βελόπουλου, πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης.
«Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Δήλωση Δ. Νατσιού, Πρόεδρου της Νίκης:
«Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού και του απλού λαού».

Δήλωση Ζ. Κωνσταντοπούλου, πρόεδρου της Πλεύσης Ελευθερίας:
«Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή. Υπερασπιστήκαμε την ελπίδα και την προσδοκία των πολιτών. Και οι πολίτες υπερασπίστηκαν την ελπίδα τους, υπερασπίστηκαν την προοπτική η Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται μέσα στη Βουλή».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:
«Ο λαός της Ελλάδας εξέφρασε για άλλη μια φορά ηχηρά την υποστήριξή του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η καθαρή εντολή επιτρέπει τη συνεχή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας». 

(upd) Οι πέντε λόγοι πίσω από την «ασφαλή» αυτοδυναμία

Επιτυχής «ακτινογραφία» του προηγούμενου αποτελέσματος, τεράστια οργανωτική κινητοποίηση, αξιοποίηση του «αέρα» του νικητή, συσπείρωση ψηφοφόρων, θετικό αφήγημα

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση στην kathimerini.gr, είναι οι εξής:

• Πρώτον, η Ν.Δ. προχώρησε μετά την 21η Μαΐου σε εξονυχιστική ανάλυση του αποτελέσματος και σε περίπτωση αδυναμιών κινήθηκε στοχευμένα με βάση τα δεδομένα. Α
υτόν τον μήνα κλιμάκια πήγαιναν όπου «υπήρχε πρόβλημα», καταφέρνοντας να περιορίσουν περαιτέρω απώλειες, ειδικά από τα δεξιά.

• Δεύτερος λόγος ήταν η τεράστια οργανωτική κινητοποίηση του κόμματος. Η Πειραιώς κατάφερε να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη της εκ νέου και βέβαια τους βουλευτές που είχαν ήδη εκλεγεί. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή της δεύτερης προεκλογικής περιόδου πως θα λάβει υπόψη του ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ποιος κινήθηκε και ποιος όχι, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί και ειδικά στην περιφέρεια ήταν σχεδόν εξαφανισμένος.

• Τρίτος λόγος της διατήρησης του υψηλού ποσοστού για τη Ν.Δ. ήταν το κλίμα που επικράτησε μετά τις πρώτες εκλογές. Ο «αέρας» του νικητή που είχε μετά τη διαφορά 20 και πλέον μονάδων βοήθησε καταλυτικά ώστε να διατηρήσει το ποσοστό της. Στο «κλίμα» που ευνόησε τη Ν.Δ. πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές είχαν πάρει έναν πολύ «ήρεμο δρόμο» παρά τις προσπάθειες από την αντιπολίτευση να υπάρξει πόλωση. Αυτό ευνοούσε το πρώτο κόμμα, καθώς η Ν.Δ. είχε προτάξει τη σταθερότητα ως κεντρικό αφήγημα.

• Τέταρτος λόγος της καθαρής αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ήταν η αποχή που αυξήθηκε. Παρά το γεγονός πως η Ν.Δ. έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων, διατήρησε το 40% και πάνω λόγω της αποχής, καθώς απώλειες είχαν και τα άλλα κόμματα.

• O πέμπτος λόγος που οδήγησε τη Ν.Δ. στη μεγάλη νίκη είναι ευρύτερος. Η Ν.Δ. ήταν το κόμμα που κατάφερε να αρθρώσει τον πιο ευκρινή πολιτικό λόγο, ειδικά σε ζητήματα οικονομίας που κατά κανόνα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, μεγάλο ρόλο έπαιξε και το θετικό αφήγημα που επέλεξε η Ν.Δ. σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρά την προσπάθεια που έκανε ανάμεσα στις δύο εκλογές δεν μπόρεσε να στείλει κάποιο θετικό μήνυμα.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου