25 Ιουνίου 2023

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 25.6.2023

(upd) Εκλογές: Μεγάλη νίκη για τη ΝΔ, που λαμβάνει 158 έδρες - Περαιτέρω πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη Βουλή: Σπαρτιάτες, Νίκη και (οριακά) Πλεύση Ελευθερίας. Με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 47 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,87% και 32 έδρες
ΚΚΕ: 7,67% και 20 έδρες
Σπαρτιάτες: 4,69% και 13 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες
Νίκη: 3,70% και 10 έδρες
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr 


Νωρίτερα γράφαμε: Εκλογές στην Ελλάδα: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Ελληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Singular, μεχρι τις δέκα με δέκα και μισή ανέρχεται σε 11,29%. ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος δήλωσαν:
- Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα, θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους αλλά θα ψηφίσουν και για μία πατρίδα σταθερή»
Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας«Κρίνεται αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση», συνέχισε και κατέληξε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο».
- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης: «Καλώ κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και με μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση».
- Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας«... να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μη χαθεί η σημερινή ευκαιρία. «Με πολλή χαρά ψήφισα και εγώ. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η ευκαιρία μας, είναι η στιγμή μας», είπε. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ στη Λευκορωσία. Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, δυνάμει συμφωνίας που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, αφού τερμάτισε την ανταρσία των χιλιάδων βαριά οπλισμένων πολεμιστών του, που χαρακτηρίστηκε η σοβαρότερη απειλή για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Πριγκόζιν για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο και ότι θα επιτραπεί ο ολιγάρχης που μετατράπηκε σε πολέμαρχο να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταρσία Πριγκόζιν: Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν μάθει στα μέσα Ιουνίου για ένοπλη δράση που σχεδίαζε ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin, ανέφεραν οι αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post. Υπήρχαν «αρκετές ενδείξεις για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία [των ΗΠΑ] ότι κάτι συμβαίνει», ανέφερε η Post, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. «Οπότε νομίζω ότι ήταν έτοιμοι για αυτό». kathimerini.gr

Κρεμλίνο: Η ανταρσία της Βάγκνερ, που τερματίστηκε με λευκορωσική μεσολάβηση, δεν θα επηρεάσει «σε καμία περίπτωση» τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε χθες Σάββατο το Κρεμλίνο, καθώς στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την αντεπίθεση που άρχισαν πριν από μερικές εβδομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου