8 Ιουνίου 2023

Πετζετάκις: Από…"πρώτη ελληνική πολυεθνική" στην πτώχευση και τους πλειστηριασμούς

Forbes / capital.gr

Σε νέα χέρια πέρασε χθες διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι -του διαδόχου της "πρώτης ελληνικής πολυεθνικής”, όπως… αυτοδιαφημιζόταν η ιστορική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 220 τ.μ. στην Άνω Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου και Κέρκυρας, που αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν €1,232 εκατ., ενώ η τιμή κατακύρωσης διαμορφώθηκε στα €2.875.320. Ο χθεσινός πλειστηριασμός αφορούσε και μια θέση στάθμευσης.

Σημειωτέον ότι πριν κάποια χρόνια είχε αλλάξει χέρια και το εργοστάσιο της Πετζετάκις, έχοντας περιέλθει έπειτα από πλειστηριασμό στην ιδιοκτησία της Βιοχάλκο.

Τα προβλήματα για τον Γιώργο Πετζετάκι είχαν ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τον θάνατο του πατέρα του -και χαρισματικού ιδρυτή της Πετζετάκις-, Αριστόβουλου Πετζετάκι, το 1973, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ακόμη τότε παιδί. Όταν αργότερα, το 1986, ανέλαβε τα ηνία της Πετζετάκις, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η αντίστροφη μέτρηση για την βιομηχανία είχε ήδη ξεκινήσει.Αποκορύφωμα όλων των προβλημάτων και περιπετειών του ήταν η σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο άνω των €2 εκατ., το 2011. Έναν χρόνο μετά καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Το… κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων της Πετζετάκις ήταν η περιπέτεια με τον ελβετικό όμιλο Javes Services, στην οποία ο Γιώργος Πετζετάκις είχε αναγκαστεί να στραφεί για χρηματοδότηση ύψους €25 εκατ. -χρήματα που ωστόσο δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία, υποβαθμίζοντας τον Γιώργο Πετζετάκι στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση και καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους €122 εκατ. Τότε, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά (€71 εκατ.) και οι υποχρεώσεις έφταναν τα €154 εκατ. Οι εργαζόμενοι, εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια, υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα.

Το success story και η κατάρρευση

Η Πετζετάκις πτώχευσε επίσημα το 2015.Όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν γραφτεί τόσο για την άνοδο και την πτώση της, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Ελλάδας.

Ο Όμιλος Πετζετάκις κατείχε ηγετική θέση τόσο στην αγορά εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής, όσο και στην αγορά σκληρών πλαστικών σωλήνων της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής, ήταν ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παραγωγούς συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων παγκοσμίως και ιστορικά η πρώτη ελληνική πολυεθνική, απασχολώντας περισσότερα από 1.250 άτομα. Η παγκόσμια παρουσία της υποστηριζόταν από εννέα παραγωγικές μονάδες σε επτά χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο δεκαπέντε θυγατρικών εταιρειών και αποκλειστικών αντιπροσώπων, το οποίο εκτεινόταν σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αφρική, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.

Η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1960 από τον χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι, με καταγωγή από την Αμοργό. Βασικό όχημα των καινοτόμων εφευρέσεων του Πετζετάκι αποτέλεσε η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα με την ονομασία Heliflex.

Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι το 1973, σε ηλικία μόλις 50 ετών, και η αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τον διαδεχτούν στο τιμόνι του ομίλου, σηματοδότησε την έναρξη μιας κατάρρευσης, η οποία, αρκετά χρόνια αργότερα, κατέληξε στην πτώχευση...

Πηγή: capital.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Θλιβερός επίλογος για την «Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ» (10.2.2017)
Κατάρρευση ιστορικών ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών (26.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου