24 Ιουνίου 2023

«Το παραμύθι του αυταρχισμού» στην Ελλάδα

Ο Τύπος σχολιάζει τις διάφορες πτυχές των εκλογών, εστιάζοντας ιδίως στον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αλλά και γιατί το ναυάγιο στην Πύλο δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Από τη Deutsche Welle:

Ενόψει των ελληνικών εκλογών, οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) στην Αθήνα, Αλεξία Αγγελοπούλου και Τάκης Τσάφος, αναφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί «ορμπανοποίησης» της χώρας: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και η κατηγορία περί “ορμπανοποίησης”, δεν μείωσαν την επιτυχία των συντηρητικών, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν πως η Ν.Δ. θα εξασφαλίσει και πάλι άνω του 40% και άρα την αυτοδυναμία.

[…] Ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί Έλληνες ψηφίζουν Μητσοτάκη είναι η επιτυχία της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε τα συνεχή πυρά της αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης έφερε τη χώρα πάρα πολύ μπροστά σε ζητήματα οικονομικά, κοινωνικά και εξωτερικής πολιτικής. Η ανεργία μειώθηκε από περίπου 19% σε σχεδόν 11%.

Η γραφειοκρατία έχει περιοριστεί και το κράτος έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό: πολλές επίσημες διαδικασίες μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων για την πώληση ενός ακινήτου ή ακόμη και για ένα διαζύγιο. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων, προσελκύοντας έτσι ξένες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Pfizer.

Ακόμη, πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος βρίσκονταν για χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της προσφυγικής κρίσης - οι πολίτες εκεί μπορούν τώρα να ζήσουν και πάλι κανονικά, όπως λένε. Η κυβέρνηση πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων, όμως πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ότι συνέβησαν τέτοιες. Ταυτοχρόνως βέβαια, ο αριθμός των αποδεδειγμένων απωθήσεων δεν συγκρίνεται με τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που διασώθηκαν από τους Έλληνες συνοριοφύλακες τα τελευταία χρόνια.

Τι επιλέγουν λοιπόν οι Έλληνες; Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρούν πως ψηφίζουν υπέρ ενός αυταρχισμού, αλλά για μια αρκετά ορθολογική σταθερότητα και πρόοδο, όπως αυτή που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία τετραετία».

Τίποτα δεν ζημίωσε τον Μητσοτάκη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung τονίζει πάντως ότι «η επανεκλογή του Μητσοτάκη εντείνει τις ανησυχίες ενός μέρους της κοινωνίας και όχι αδίκως: στην Ελλάδα ανθούν οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά, ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλόνισε τη χώρα. […] Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, έγιναν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, ενώ στα Τέμπη σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και στο πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο υπήρξαν πιθανότατα περισσότεροι από 600 πνιγμένοι. Όμως αυτά δεν φαίνεται να έχουν βλάψει τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη και της Ν.Δ.»

Σύμφωνα και με τον αναλυτή Γιώργο Ρωμανό, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία «νόμιμη ανατροπή». «Θα πρέπει να υπάρχουν έξι, επτά, οκτώ ή εννέα κόμματα στο νέο κοινοβούλιο. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο για τη δημοκρατία», όπως εξηγεί. Αυτό θα έθετε τέρμα στην απειλή μίας παντοδύναμης, μονοκομματικής κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς «είναι επικίνδυνο το να μπορεί ο Μητσοτάκης να κάνει ό,τι θέλει». Η taz καταλήγει πως «η επιθυμία του Ρωμανού δεν είναι ουτοπική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τέσσερα ακόμη κόμματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εξασφαλίσουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή».

RND: Το 80% στηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική

Όσον αφορά στο πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο,«παρ’ όλο που το δυστύχημα απασχολεί την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης εδώ και δέκα ημέρες, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Άλλα προβλήματα είναι πιο πιεστικά για τους πολίτες, όπως ο πληθωρισμός, η αγορά εργασίας και η υγειονομική πολιτική», όπως εκτιμά το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Παρ’ όλα αυτά, «το ναυάγιο επανέφερε το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλά ακόμη και πριν ξεκινήσει εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία, ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την καταστροφή. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη και τους συντηρητικούς ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους θανάτους ανθρώπων, διότι με την πολιτική τους σφραγίζουν τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, αναγκάζοντας τους μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν μακρύτερα και πιο επικίνδυνα περάσματα από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία. […] Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του Τσίπρα δεν βρήκε μεγάλη απήχηση».

Το RND σχολιάζει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει ασφαλίσει μεγάλα τμήματα των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία με φράχτες μήκους χιλιομέτρων, αντιδρώντας στην κρίση του Φεβρουαρίου του 2020, όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παρακινούμενοι από την τουρκική κυβέρνηση πολιορκούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα για εβδομάδες. Στο Αιγαίο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε τις περιπολίες για να κρατήσει τις βάρκες των μεταναστών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γι’ αυτό και, παρ’ ότι η μεταναστευτική πολιτική της Αθήνας είναι αμφιλεγόμενη στην Ε.Ε., εγκρίνεται από το 80% περίπου του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου