21 Ιουνίου 2023

Το αγνοούμενο υποβρύχιο Titan που έκανε περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού

Explainer: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το αγνοούμενο υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού. Δεδομένα και ερωτήματα για το πλήρωμα, τις δικλείδες ασφαλείας, αλλά και τα σενάρια για το τι πήγε στραβά.

Μια γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στον Βόρειο Ατλαντικό, μετά την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρύχιου σκάφους Titan 1.45 που έκανε περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το ερευνητικό σκάφος Polar Prince έχασε την επαφή με το πλήρωμα του Titan 1.45 μετά την καταβύθισή του στον βυθό του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Ακτοφυλακής, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) το υποβρύχιο διέθετε ακόμη μεταξύ 70 – 96 ώρες οξυγόνου. Όπως εκτίμησε δε, το βράδυ της Τρίτης η αμερικανική ακτοφυλακή, το διαθέσιμο οξυγόνο στο τουριστικό υποβρύχιο με τους πέντε επιβαίνοντες επαρκεί για «άλλες 40 ώρες».

Ομως, τι γνωρίζουμε έως τώρα για το πλήρωμα, τις δυνατότητες του σκάφους, τις δικλείδες ασφαλείας, αλλά και τα σενάρια για το τι πήγε στραβά;

Πώς εξελίσσεται η έρευνα

Το Polar Prince κατέφθασε στην περιοχή του αγνοούμενου υποβρυχίου το πρωί της Kυριακής. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook του Χάμις Χάρντινγκ, που βρισκόταν μέσα στο Titan, η ομάδα αναμενόταν να αρχίσει την καταβύθιση περί τις 0400 τοπική ώρα.

Οπως ανακοίνωνε λίγο αργότερα η Ακτοφυλακή της Βοστώνης, που ηγείται της επιχείρησης έρευνας, τα πέντε άτομα «ξεκίνησαν την αποστολή τους το πρωί της Κυριακής και το πλήρωμα του Polar Prince έχασε την επαφή μαζί τους περίπου μία ώρα και σαρανταπέντε λεπτά μετά». Το υποβρύχιο Titan εκτιμάτο πως βρισκόταν περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης όταν χάθηκε.

H επιχείρηση περιλαμβάνει δύο σκέλη: την έρευνα στη θαλάσσια επιφάνεια, στην περίπτωση που το Titan αναδύθηκε, αλλά με κάποιον τρόπο έχασε επαφή με το κέντρο, και την υποθαλάσσια έρευνα με σόναρ.

Η Ακτοφυλακή έχει στείλει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules, συνεπικουρούμενα από δύο καναδικά C-130 και ένα Ρ8 εξοπλισμένο με δυνατότητα υποβρύχιου σόναρ. 
Η Horizon Maritime, συνιδιοκτήτρια του Polar Prince, επιβεβαίωσε πως στο σημείο έχει σταλεί και δεύτερο σκάφος της, το Ηrizon Arctic.


Ποιοι ήταν οι επιβάτες του Titan;

Μεταξύ των πέντε ατόμων που είχαν επιβιβαστεί στο Titan για να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά ναυάγια φέρεται να ήταν και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας OceanGate Expeditions, ο 73χρονος Γάλλος Πολ Ανρί Ναρζολέτ.

Οπως μετάδωσε προ ολίγου το BBC, που επικαλείται ανακοίνωση της οικογένειάς τους, στο σκάφος επέβαιναν και δύο Πακιστανοί, ο Σεχζάντα Νταγούν, διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Καλιφόρνια, και ο γιος του, Σουλεμάν.

Ο πρώτος που είχε επιβεβαιωθεί ως επιβάτης του Titan, καθώς είχε ανακοινώσει, μέσω social media, τη συμμετοχή του στην αποστολή, ήταν ο Χάμις Χάρντινγκ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής.

Τέλος, το πέμπτο άτομο στο σκάφος, σύμφωνα με το BBC, φέρεται να είναι ο Στόκτον Ρας, εκτελεστικός διευθυντής της OceanGate. Σε βίντεο του κρατικού βρετανικού μέσου από το 2022, ο Ρας εμφανίζεται μέσα στο Titan.

Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει η αποστολή του Titan

Η OceanGate Expeditions χρεώνει περί τα $250.000 για μία θέση στην οκταήμερη αποστολή στο διάσημο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού.

Η περιοχή βρίσκεται γύρω στα 600 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης. Το ναυάγιο είναι «κομμένο» σε δύο μέρη, με την πρύμνη και την πλώρη να απέχουν μεταξύ τους 800 μέτρα και μια τεράστια ακτίνα συντριμμιών να τα περιβάλλει.

Μια πλήρης καταβύθιση στο ναυάγιο, που περιλαμβάνει την κατάδυση και την ανάδυση του υποβρύχιου σκάφους, φέρεται να διαρκεί περίπου οκτώ ώρες. 

Φωτ.: Hamish Harding/Facebook

Τι γνωρίζουμε για το Titan

To Titan είναι ένα υποβρύχιο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, μπορεί να καταδύεται σε βάθη έως 4 χιλιόμετρα και ταξιδεύει με ταχύτητα τριών κόμβων την ώρα – περίπου 5,5 χλμ./ώρα.

Κατασκευασμένο από «τιτάνιο και ανθρακονήματα», το σκάφος έχει μήκος 6,7 μέτρα και βάρος 10 τόνους, διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές, ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink, του Ελον Μασκ, για την επικοινωνία του.

Εκτός από τουριστικές αποστολές στον Τιτανικό, το σκάφος χρησιμοποιείται για έρευνες, για υποβρύχιες επιθεωρήσεις, για συλλογή στοιχείων, για κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές παραγωγές, για δοκιμές εξοπλισμού και λογισμικού σε βαθιά ύδατα.

Τα σενάρια

Παρότι είναι εξαιρετικά νωρίς για θεωρίες και σενάρια, οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι μπορεί να πήγε στραβά με το Titan – από το να μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, έως το να υπέστη βλάβη στην παροχή ενέργειας ή επικοινωνίας. Ενα άλλο σενάριο κάνει λόγο για πιθανότητα διαρροής στο κύτος του, κάτι που οπωσδήποτε είναι δυσοίωνο.

Έρευνα με υποβρύχιο σόναρ χθες, Τρίτη, ανίχνευσε «ήχους χτυπημάτων» από το αγνοούμενο υποβρύχιο Titan, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η Ακτοφυλακή Βοστόνης που ηγείται της επιχείρησης έρευνας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τους φερόμενους αυτούς ήχους.

Πηγές: BBC / Guardian
Εμείς το πήραμε από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου