24 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Ανταρσία της Wagner, θα την συντρίψει λέει ο Πούτιν

(upd) Ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι μετά την ανταρσία κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Nωρίτερα, το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποσύρει τους μισθοφόρους του. Το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. 

Νωρίτερα γράφαμε: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν για ανταρσία. Για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν, προειδοποιώντας για «σκληρή απάντηση». «Δεν θα παραδοθούμε», ήταν η απάντηση Πριγκόζιν. Σημαντικές στρατιωτικές υποδομές στο Ροστόφ κατέλαβε η Wagner, ενώ μαχητές της έχουν τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ και κατευθύνονται προς την Μόσχα. Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα.

Πώς φτάσαμε εδώ

Σε ανοιχτή σύγκρουση μετατράπηκε η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής Wagner, βυθίζοντας τη Ρωσία στην αβεβαιότητα και στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου. 
  • Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (23/06) όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά το ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της οργάνωσης και σκότωσε χιλιάδες στρατιώτες του. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δυνάμεις του θα τσακίσουν κάθε μέσο αντίστασης, όπως οδοφράγματα ή πολεμικά αεροσκάφη.
  • Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές στην πρωτεύουσα. Στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντόν βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στο νότο, ενώ σε αυτή κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
  • Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα, διαμηνύοντας πως θα τιμωρηθούν όσοι σκόπιμα ακολουθούν το δρόμο της προδοσίας προετοιμάζοντας ένοπλη εξέγερση. Χαρακτήρισε οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή, «θανάσιμη απειλή για το κράτος» και «πλήγμα για τη Ρωσία και το λαό» και πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες θα «λάβουν σοβαρή απάντηση».

Οι πρωταγωνιστές

Πριγκόζιν: Αν και διαμαρτυρόταν μήνες για τους στρατιωτικούς της Ρωσίας, οι νέες κατηγορίες σηματοδότησαν μια νέα τροπή. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν (φωτο αριστερά) είναι ένας επιχειρηματίας που έγινε πλούσιος μέσω των δεσμών του με τον Πούτιν, κερδίζοντας προσοδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ οργάνωνε τη μισθοφορική δύναμη Wagner.

Πούτιν: Η δημόσια ομιλία του ήταν ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης. «Προτιμά να ασκεί εξουσία παρασκηνιακά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», έγραψε ο Στίβεν Λι Μάιερς των Times. Ο Πούτιν αναγνώρισε την πρόοδο των δυνάμεων του Πριγκόζιν, λέγοντας ότι η λειτουργία του Ροστόφ, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είχε «ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

Οι στρατηγοί: Η αντιπαλότητα του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς προέκυψε από τη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία οι δυνάμεις του ηγήθηκαν. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον στρατηγό της χώρας, Βαλέρι Γερασίμοφ, για προδοσία. Είπε ότι παρακράτησαν σκόπιμα πυρομαχικά και προμήθειες από την Wagner

Κωνσταντίνος Φίλης: Οι έξι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της ανταρσίας Πριγκόζιν

Ο Πούτιν καλείται να διαχειριστεί τη σοβαρότερη κρίση αμφισβήτησης της ηγεσίας του στα 23 χρόνια κυριαρχίας του. Μία αμφισβήτηση που έχει στον πυρήνα της τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανικανότητα του ρωσικού στρατού και κατ’ επέκταση της ρωσικής ηγεσίας να εκπληρώσει τους εκπεφρασμένους στόχους μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022...

Ο Πριγκοζίν και η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ είναι το τέρας που εξέθρεψε το ίδιο το καθεστώς Πούτιν και τώρα στρέφεται κατά του δημιουργού της. Η Βάγκνερ αποτέλεσε ισχυρό διπλωματικό εργαλείο, κυρίως όπου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν ήθελαν ή δεν ήταν ικανές να επιχειρήσουν...

Ποιοι είναι όμως οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της ανταρσίας/απόπειρας πραξικοπήματος;

⇒ Η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα των δύο πλευρών, με την καθεμιά να θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις ειδικά τις πρώτες ώρες. Εφόσον η αντίσταση είναι καλά οργανωμένη από μεριάς Πριγκόζιν και έχει ερείσματα και δυνατότητες να αντέξει μάχες για μέρες/εβδομάδες, δεν θα είναι απλή υπόθεση η εξουδετέρωσή του. Αλλιώς, αριθμητικά και σε επίπεδο οπλισμού, οι ρωσικές δυνάμεις υπερέχουν αισθητά.

⇒ Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Βάγκνερ, η οποία φέρεται να ελέγχει ήδη το Βορονέζ, μία πόλη 1+ εκατομμυρίου κατοίκων. Για πόσο θα καταφέρει να τη διατηρήσει υπό τον έλεγχό της είναι κρίσιμο. Αν δε κατορθώσει να παραμείνει στο αρχηγείο στο Ροστόφ, η σημασία του οποίου είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, θα έχει πετύχει μία πρώτη επικοινωνιακή και ουσιαστική νίκη.

⇒ Η αφοσίωση των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στον Πούτιν και ο βαθμός διείσδυσης (αν υφίσταται) σε αυτά του Πριγκόζιν. Εν τέλει η στάση του security apparatus απέναντι στην ανταρσία.

⇒ Η ικανότητα, πέραν της προθυμίας, του κλειστού συστήματος ασφαλείας του Πούτιν να ανταπεξέλθει μίας τέτοιας κρίσης. Είναι δεδομένα διεφθαρμένο, το ερώτημα είναι αν θα αποδειχθεί και αναποτελεσματικό. Πρόκειται έτσι και αλλιώς για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους «αυλικούς» του Πούτιν, μια και ο Πριγκόζιν ανήκε σε αυτούς, μόνο που…ξέφυγε διεκδικώντας ρόλο σχεδόν ισότιμο με τον πρόεδρο.

⇒ Ο συντονισμός ανάμεσα σε όσους επιθυμούν την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Μπορούν οι εναπομείνασες φιλελεύθερες δυνάμεις, που βρίσκονται στο περιθώριο, να συνταχθούν με τον Πριγκόζιν; Είναι απίθανο ακόμη και να εκδηλωθούν, ενώ στο δίλημμα (αν προέκυπτε) Πούτιν ή Πριγκοζίν η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι.

⇒ Ο ρόλος των ολιγαρχών. Αρκετοί εξ’ αυτών έχουν σταθεί απέναντι στον Πούτιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι όμως βρίσκονται εκτός Ρωσίας. Αν λοιπόν έχουν βρει κοινό τόπο με τον Πριγκόζιν και τον χρηματοδοτούν και ο δεύτερος έχει στη διάθεσή του κεφάλαια υποστήριξης και ανάλογη δυνατότητα εξαγοράς δυνάμεων του στρατού, της εθνικής φρουράς και των εν γένει υπηρεσιών ασφαλείας, τότε η κρίση θα λάβει άλλες διαστάσεις.

Der Spiegel: Την ευθύνη έχει ο Πούτιν

Το περιοδικό Der Spiegel επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέγερση της ομάδας «Wagner» στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως αναφέρει, δημιούργησε περίεργες δομές και ασαφείς νομικές σχέσεις, με έναν ιδιωτικό στρατό, ο οποίος πληρωνόταν από το κράτος και στελεχωνόταν με κατάδικους. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ήθελε να βάλει τέλος σε μια σύγκρουση που σιγοβράζει εδώ και καιρό», σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρει: «Η κοινή γνώμη στη Ρωσία και στο εξωτερικό τρίβει τα μάτια της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειες του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόσιν, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνει δράση τόσο καθυστερημένα». 

Το γερμανικό περιοδικό δεν εκτιμά πάντως ότι απειλείται πραγματικά η κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «ο Πριγκόζιν είναι πολύ αδύναμος για κάτι τέτοιο». Το ζήτημα ωστόσο είναι, υπογραμμίζεται, ότι «το κράτος της Ρωσίας είναι πολύ αποδυναμωμένο».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου