18 Ιουνίου 2023

Οι πρόθυμοι κατήγοροι για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία όχι μόνο την πρώτη, αλλά και την δεύτερη και την τρίτη κλπ φορά, ειδικά αν πρόκειται για την ιστορία ανθρώπων κατατρεγμένων και αδύναμων όπως είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Οι εικόνες του υπερφορτωμένου με μετανάστες ψαροκάικου που βούλιαξε στα νερά της Μεσογείου, ανοιχτά της Πύλου, ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος, όταν και τότε η πολιτισμένη Ευρώπη είχε και πάλι αποδείξει ότι η απόσταση του πολιτισμού από τη βαρβαρότητα είναι κάποιες φορές ασήμαντη.

Οι πολιτικές ηγεσίες "συγκλονισμένες" αρκέστηκαν στην έκφραση της βαθιάς τους οδύνης για το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Κάποιοι εξοργίστηκαν με τους άθλιους διακινητές που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Άλλοι προτίμησαν να εργαλειοποιήσουν την τραγωδία εξυπηρετώντας τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Και εδώ εκπλήσσει η ευκολία με την οποία οι διάφοροι «δικαιωματιστές» έσπευσαν, χωρίς να έχουν καν στοιχεία στη διάθεση τους, να απευθύνουν κατηγορίες προς τις αρμόδιες και αναρμόδιες αρχές και τα κυβερνητικά κυρίως κόμματα. Είναι οι πάντα πρόθυμοι κατήγοροι της χώρας και όχι μόνο. Στην αρχή είπαν ότι το έγκλημα διεπράχθη επειδή το Λιμενικό δεν πήγε να προσφέρει βοήθεια. Μετά υποστήριξαν ότι το έγκλημα έγινε επειδή το Λιμενικό έριξε σχοινιά για να κάνει «επιθετική ρυμούλκηση»... 

Σχολιάζοντας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στο Γύθειο για το τραγικό ναυάγιο: «... Σε διεθνή ύδατα που στοίχισε, δυστυχώς, τη ζωή σε εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο. Αλλά όσο συγκλονισμένοι είμαστε, τόσο εξοργισμένοι πρέπει να είμαστε για τους άθλιους διακινητές. Γι’ αυτά τα καθάρματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες και φορτώνουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε σαπιοκάραβα, με μεγάλο κίνδυνο να βουλιάξουν στη μέση της Μεσογείου».

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Αλλά όσο οργισμένοι είμαστε με αυτούς τους διακινητές, που είναι τελικά και οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, πιστεύω άλλο τόσο απογοητευμένοι είμαστε με αυτούς οι οποίοι πάνω σε αυτήν την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία, αντί να στρέψουν την προσοχή τους στους διακινητές, να καταγγείλουν -ουσιαστικά- την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μία αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Τους αφήνουμε μόνους τους στην απομόνωσή τους. Απλά θέλω μόνο να θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οι δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι επέτρεψαν τα “κάτεργα της Μόριας”. Ήταν οι ίδιοι που άνοιξαν τα σύνορα της πατρίδος σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Μόρια. Και αυτοί έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για ανθρωπισμό...»

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σήμερα από το Γύθειο ότι οι διακινητές είναι καθάρματα», για να τονίσει: «Αυτό που ωστόσο δεν έχει απαντήσει κανείς μέσα στις αλλεπάλληλες αντιφάσεις των τελευταίων ημερών, είναι τι εντολές είχαν οι Αρχές και δεν επενέβησαν επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από αυτά τα καθάρματα - o καπετάνιος». «Ο αρχηγός του Λιμενικού του κ. Μητσοτάκη και νυν υπουργός Ναυτιλίας άφησε αυτά τα καθάρματα ανενόχλητα μέχρι το τραγικό ναυάγιο 600 ανθρώπων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιπλέον αναφέρει ότι «θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη έστω να αναρωτηθεί, μιας και βρέθηκε στο Γύθειο, γιατί δεν δόθηκε εντολή στο ναυαγοσωστικό, που βρισκόταν στο λιμάνι του Γυθείου, να συνδράμει άμεσα σε επιχείρηση διάσωσης».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος, αλλά όσοι βγάζουν πρόωρα συμπεράσματα, κατηγορώντας χωρίς στοιχεία το λιμενικό και την κυβέρνηση, προσφέρουν άθλια υπηρεσία στη χώρα, ενδεχομένως και στον εαυτό τους.

afirimeno.com
με πληροφορίες από kathimerini.gr και Protagon.gr

Σχετική ανάρτηση: Το χρονικό του ναυαγίου του «Αντριάνα» ανοιχτά της Πύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου