30 Ιουνίου 2023

Ιούνιος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα από την επικαιρότητα που ξεχωρίσαμε, μέσα στο εκλογικό κλίμα που κυριάρχισε τον Ιούνιο με τη μεγάλη νική της ΝΔ και του Κυριάλου Μητσοτάκη και την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση.

Στο σκίτσο επάνω αριστερά του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (στις 12.6.2023), σχοινοβατεί ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει και της αναμενόμενης νέας ήττας του στις εκλογές του Ιουνίου... Όποιος θέλει από τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον ρίξει... θα παρασύρει μαζί του όλο το κόμμα! Όμως, μετά την οδυνηρή ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έπεσε μόνος του. Παραιτήθηκε. Μένει να δούμε αν θα παρασύρει και ότι απέμεινε από το κόμμα. 

Ακολουθούν το υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

"Τυράκι στη φάκα" τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στο Ριζοσπάστη (4.6.2023). Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο λέει ο Τσίπρας. Το δικό μας είναι πιο κοστολογημένο απαντάει ο Μητσοτάκης!

Αρνητικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει ότι διαγνώστηκε θετικός την περασμένη Παρασκευή. "Τα σαραντάρια τέλος, πάλι στα τριανταεξάρια" λέει ο γιατρός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανησυχεί μήπως ο κόσμος πάρει την θερμοκρασία του σαν ποσοστό δημοσκόπησης! Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα Νέα (6.6.2023):

Rooms to Let! Στα τουριστικά νησιά μας τα ενοίκια κατοικίας είναι στα ύψη! Έτσι, αν διοριστεί εκεί ένας δάσκαλος, γιατρός, αστυνομικός ή διασώστης, μόνο για σκηνή φτάνει ο μισθός του! Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (9.6.2023): 

Στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio). Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (10.6.2023), με αφορμή τις προσφατες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού, που τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Τις δικές του έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ως άλλος Σέρλοκ Χολμς, με τη βοήθεια του Δ. Παπαδημούλη, ως Γουότσον, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει, όπως πάντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (17.6.2023):

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Δυστυχώς θα έχουμε και άλλη ευκαιρία για πιο σωστή αντιμετώπιση του ναυαγίου. Διασώθηκαν οι διακινητές! Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα "Νέα":

Πέντε μόλις μέρες πριν τις εκλογές και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ένα ελαφρυντικό, μιας και στο μυαλό τους τώρα υπάρχει μόνο η κάλπη. Και όπως όλοι παραδέχονται η κάλπη είναι άδεια! Στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή (20.6.2023), ο Αλέξης Τσίπρας με την "πιο άδεια" κάλπη!

Και ενώ κανείς δεν αμφιβάλει πια για την πρωτιά του Κυρίκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας (δεύτερος και καταϊδρωμένος) ως συνήθως διαμαρτύρεται:
"Να κοιτάξτε, ανεξέλεγκτο τρέξιμο και αλαζονικό ύφος" (!) λέει. Αυτά, στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (21.6.2023):

Μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ορκίστηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου η νέα πολυπληθής η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελείται από: 1 πρωθυπουργό, 23 υπουργους, 4 αναπληρωτές και 35 υφυπουργούς. Σύνολο 63! Αριθμός τριπλάσιος από ότι σε ευρωπαϊκές χώρες αναλόγου μεγέθους! Έτσι λοιπόν, στο εξής το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή:

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων και σχόλια, από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Μάϊος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Απρίλιος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Μάρτιος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου