29 Ιουνίου 2023

Τι είπαν φίλοι και αντίπαλοι για την παραίτηση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Ζάππειο, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, ξεκινάει άμεσα. Τι είπαν όμως φίλοι και αντίπαλοι για την παραίτηση Τσίπρα;

Δήλωση 
Κυριάκου Μητσοτάκη
Για αναμενόμενη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα περί παραίτησής του από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την πολιτική αυτή εξέλιξη.
«Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με το διχαστικό λόγο αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και σε αυτό τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει και το εύχομαι ειλικρινά» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δημήτρης Παπαδημούλης, έγραψε στο twitter:
Κυριάκος #Μητσοτάκης : Λίγος, μικρόψυχος και τοξικός για μία ακόμη φορά, στις δηλώσεις του για την παραίτηση του ⁦@atsipras⁩ από Πρόεδρος του ⁦@syriza_gr

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook:
Παυλος Πολακης
Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο!
Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε:
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνειας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση.

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter:
Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis
Η ανάληψη της ευθύνης της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με πραγματική παραίτηση εκτιμάται θετικά – ανεξάρτητα των διαφωνιών μας. Μάλιστα, καθιστά, ακόμα επιτακτικότερη την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν συνθηκολόγησαν. [Περισσότερα στην ΚΕ του ΜέΡΑ25 την Κυριακή 9/7]


Ο Γιάννης Κουρτάκης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Παραπολιτικά 
σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:
Γιαννης Κουρτακης @KourtakisJohn
Θα γράψει άραγε κάτι θετικό η ιστορία για τον @atsipras . Δυστυχώς ελάχιστα. Γιατί αυτό επέλεξε ο ίδιος. Κινήθηκε μισαλλόδοξα, ψεύτικα και υποκριτικά. Έπαιξε στα ζαριά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και προσπάθησε να εξοντώσει όποιον δεν υποκλίθηκε στο «μεγαλείο» του. Καλή μοναξιά #τσιπρας 

(upd) Την επόμενη ημέρα (30.6.2023) είπαν ή έγραψαν:

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα «αναμενόμενη κίνηση αν και έχει μια αντιφατικότητα σε σχέση με τις πρώτες δηλώσεις το βράδυ των εκλογών», ενώ όπως ανέφερε «συνηθίζεται στα συστημικά κόμματα να παραιτούνται οι αρχηγοί μετά από εκλογικές ήττες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το ΚΚΕ «στέκεται στον απολογισμό που έκανε χθες ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος υπερασπίστηκε το 3ο μνημόνιο, τα ματωμένα πλεονάσματα που προήλθαν από άγρια φορολεηλασία, τις συμφωνίες με τους Αμερικάνους, τη ΝΑΤΟϊκή Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία αποτελούν πεδίο σύγκλισης με τη ΝΔ».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε:
Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως.
Σε συνθήκες εξαίρεσης, σε μια γωνιά της Ευρώπης, ηγήθηκε μιας πρωτόγνωρης πολιτικής ανατροπής, φέρνοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έδειξε πως ένας άνθρωπος χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της χώρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.
Αγωνίστηκε, διαπραγματεύτηκε και μετά από μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη νίκες, ήττες, υποχωρήσεις, επιταχύνσεις και φρεναρίσματα δικαιώθηκε. Στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο τους πολλούς, την ανθρωπιά, τα δικαιώματα. Πήγε κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας. Έδειξε έναν άλλο δρόμο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε.
Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου