4 Ιουλίου 2013

Ο Πάνος Καμμένος, η οφσόρ και ο «Ηλιάτορας»

Την περίεργη «διαδρομή» του σκάφους «Iliatoras of London» της οικογένειας Καμμένου, το οποίο έως πρόσφατα ανήκε σε offshore εταιρείες με έδρες φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, παρουσιάζει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η έρευνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επίμαχου σκάφους αποκαλύπτει ότι τόσο ο πρόεδρος του κόμματος "Ανεξάρτητοι Ελληνες" Πάνος Καμμένος όσο και ο πατέρας του Ηλίας Καμμένος είναι τουλάχιστον έκθετοι, καθώς από μια σειρά στοιχεία που έρχονται σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα δημιουργείται η αίσθηση ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια να αποκρυβεί ποιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σκάφους «Iliatoras of London», όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για φορολογικούς λόγους. 

Η προσπάθεια αυτή, που συνδέεται προφανώς με την πολιτική καριέρα του Π. Καμμένου, φαίνεται να πέφτει στο κενό καθώς από τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων των εμπλεκομένων προκύπτει, σύμφωνα με την έρευνα των «ΝΕΩΝ», τεκμήριο για το 18μετρο σκάφος, που δηλώθηκε για πρώτη φορά το 2010. Στοιχείο που καταρρίπτει τη δήλωση του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα τέλη Απριλίου, όταν έπειτα από σχετική καταγγελία του νυν υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του κατέχει το συγκεκριμένο σκάφος από το 1993, προσθέτοντας εμφαντικά ότι είναι δηλωμένο και φορολογημένο στις ελληνικές Αρχές. Ο κ. Γεωργιάδης είχε παρουσιάσει έγγραφα από τα οποία αποδεικνυόταν ότι ιδιοκτήτης του «Iliatoras of London» ήταν μια υπεράκτια εταιρεία.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ» αναδύονται (όπως αναφέρετε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας) δύο σοβαρότατα στοιχεία: 

1. Σε επίσημη έκθεση εταιρείας εκτιμητών η οποία κλήθηκε να αποτιμήσει το 2007 την αξία του «Iliatoras of London» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μνημονεύεται (στην πρώτη σελίδα μάλιστα) ως ο «owner» (σ.σ. ο ιδιοκτήτης) του σκάφους.

2. Εναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, εξοφλείται από την υπεράκτια εταιρεία που φερόταν ως ιδιοκτήτρια του σκάφους δάνειο που είχε χορηγηθεί για το «Iliatoras of London» από την τράπεζα BNP Paribas (υποκατάστημα Κολωνακίου). Μικρή λεπτομέρεια: η offshore το ίδιο διάστημα παρουσίαζε μηδενική οικονομική δραστηριότητα. Ποιος, λοιπόν, πλήρωνε τις δόσεις του δανείου για να μπορεί ο κ. Καμμένος να οργώνει με το συγκεκριμένο σκάφος το Αιγαίο, και να αυτοπροβάλλεται παρασκευάζοντας (με δεινότητα, ομολογουμένως) σούσι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες;

Το βασικό, και εύλογο όμως, ερώτημα που προκύπτει είναι: τι συνέβαινε επί 17 ολόκληρα χρόνια, από το 1993 έως το 2010, οπότε φέρεται να δηλώθηκε από τον Ηλία Καμμένο, πατέρα του Πάνου Καμμένου, τεκμήριο για το εν λόγω σκάφος, με το ιδιοκτησιακό και φορολογικό καθεστώς του «Iliatoras of London»;

Επειτα από ενδελεχή έρευνα στα κρατικά αρχεία των οφσόρ της Νήσου Μαν, «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν (όπως αναφέρουν) την αφορολόγητη οδύσσεια του «Iliatoras», από τους φορολογικούς παραδείσους γύρω από τη Βρετανία (με τη σύσταση τον Φεβρουάριο του 1996 της υπεράκτιας εταιρείας Cass Corporation Limited με έδρα τη Νήσο Μαν) μέχρι την Κύπρο και στο Αιγαίο.
Και το άρθρο καταλήγει:
Η οφσόρ πλέον έχει αφεθεί ακυβέρνητη στη μοίρα της… Τον Νοέμβριο του 2009 αποστέλλεται από τα μητρώα εταιρειών της Νήσου Μαν η πρώτη προειδοποίηση για ενδεχόμενη διαγραφή της εταιρείας καθώς δεν έχουν υποβληθεί οι ετήσιες οικονομικές δηλώσεις της. Το ταξίδι της Cass Corporation στον κόσμο των «υπεράκτιων» γιοτ ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010, όταν νομοθετήθηκε η έκτακτη εισφορά των σκαφών αναψυχής που μένουν πάνω από 60 ημέρες τον χρόνο σε ελληνικά νερά. Τότε ανακοινώθηκε αμετάκλητα η διάλυση της οφσόρ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων την ίδια χρονιά, το 2010, δηλώθηκε από τον πατέρα και τεκμήριο για το πολυτελές γιοτ που σήμερα ισορροπεί παροπλισμένο πάνω σε βαρέλια σε μάντρα του Ελληνικού.

___________
Πηγή : tanea.gr 04.07.2023
Το σχετικό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στο σύνολό του στο:
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5027455/ta-yperaktiamystika-enos-hliatora/

______________
Σημείωση: Σαφή και καθαρή απάντηση, σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Τα Νέα", οφείλει να δώσει ο 
πρόεδρος του κόμματος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" κ. Πάνος Καμμένος,  όχι μόνο σε εκείνους που τον ψήφισαν (και δεν είναι λίγοι) αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι η "διαφάνεια", που επαγγέλλεται το κόμμα του και ο ίδιος, δύσκολα συμβιβάζεται με με "offshore εταιρείες" σε "επικράτειες εχεμύθειας" ή "φορολογικούς παραδείσους".






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω σήμερα (5.7.13) στο "www.tovima.gr":
    Με βάση το δημοσίευμα των «Νέων» για την υπεράκτια εταιρεία την οποία φέρεται να έχει ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής έδωσε εντολή στους οικονομικούς εισαγγελείς να διερευνηθεί η υπόθεση για τυχόν φορολογικές παρανομίες με βάση τον νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή