3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Πραξικόπημα - Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι.

Δύο ώρες μετά την εκπνοή του 48ωρου τελεσιγράφου να παραιτηθεί, ο στρατός της Αιγύπτου (στις 19:00 τοπική ώρα)  ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. 

Τι συνέβη; και τι προβλέπεται να επακολουθήσει στην Αίγυπτο; 

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, αφού ανέφερε ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον του Μόρσι εδώ και εβδομάδες, εξήγγειλε ο ίδιος την απομάκρυνσή του, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Άντλι Μανσούρ, που πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους.

Ο στρατηγός Σίσι ανήγγειλε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, προσθέτοντας πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του στρατηγού αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ.

Αντίθετα, σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε, όσα ανακοίνωσε ο στρατηγός αλ Σίσι, «πλήρες πραξικόπημα».

Να σημειωθεί ότι 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι από την Κυριακή 30 Ιουνίου που κορυφώθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Πηγή: http://www.tanea.gr 03.07.2013

Πραξικόπημα στην Αίγυπτο: η αρχή του τέλους της Αραβικής Άνοιξης; 
Σε μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης στην Αίγυπτο, και ενώ η πραξικοπηματική παρέμβαση του στρατού ήταν σε εξέλιξη, σε άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο "Πραξικόπημα στην Αίγυπτο: η αρχή του τέλους της Αραβικής Άνοιξης;" αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

... Η εν λόγω κατάσταση είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ του Προέδρου Μόρσι και της εκκοσμικευμένης ηγεσίας του στρατού και της δικαιοσύνης με τις φιλελεύθερες κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να παρακολουθούν σε ρόλο δευτεραγωνιστή. Ας μην γελιόμαστε: ο Μόρσι, γνωρίζοντας ότι ο στρατός καλά κρατεί τα σκήπτρα της εξουσίας στην χώρας, δεν δέχθηκε να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου που του ανέθεσε ο στρατός για την όσο πιο ομαλή μετάβαση της Αιγύπτου από την εποχή του Μουμπάρακ στην εποχή του μετριοπαθούς Ισλάμ, δηλαδή μίας ισλαμικής ηγεσίας η οποία θα ελέγχεται από το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας...

Ο στρατός παρεμβαίνει για να σώσει την χώρα από το διχασμό αλλά με την πράξη του αυτή προωθεί τον διχασμό με στόχο την πολιτική, και κυρίως κοινωνική, ήττα των ισλαμιστών οι οποίοι προωθούν την ταχεία ισλαμοποίηση της πολιτικής και της κοινωνίας της χώρας.

Η προοπτική ισλαμοποίησης της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών αλλά εφαλτήριο για διάλογο μεταξύ ισλαμιστών και εκκοσμικευμένων μουσουλμάνων. Οι συνταγματικές επιταγές πρέπει να γίνονται σεβαστές και η πολιτική ζωή να αυτορρυθμίζεται... 

Για να καταλήξει ο αρθρογράφος (Δρ. Ευάγγελος Βενέτης) με τα εξής: 
...Κακά τα ψέματα, η παρέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι η αιγυπτιακή κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη, και το κυριότερο ότι δεν είναι σε θέση να αυτορρυθμισθεί πολιτικά χωρίς την “βοήθεια” του στρατού. Η προοπτική της δημοκρατίας στην Αίγυπτο μόλις “πέταξε από το παράθυρο.”

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr 03.07.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου