1 Ιουλίου 2013

Τέλος για τη Neoset, ελπίδες για τη Sato

Δυο ιστορικές αλλά προβληματικές σήμερα βιομηχανίες στο χώρο του επίπλου η Neoset και η Sato με αντίθετες πλέον προοπτικές. Το αίτημα της επιπλοποιίας Neoset για την ένταξή της στο άρθρο 99, δεν έγινε δεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και φαίνεται να οδεύει προς εκκαθάριση. Αντίθετα η επίτευξη συμφωνίας με τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών δημιουργεί γερά "θεμέλια" για την επανεκκίνηση και εξυγίανση της επιπλοποιίας Sato.

Ειδικότερα, σε σημερινά δημοσιεύματα στο Capital.gr, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Τίτλοι τέλους για τη Neoset

Δεν έκανε δεκτό το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της επιπλοποιίας Neoset για ένταξη στο άρθρο 99... Η πιθανή έφεση κατά της απόφασης της δικαιοσύνης, έχει περιορισμένες, εάν όχι ανύπαρκτες, πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη βιωσιμότητας, η επιπλοποιία έχει χρέη ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (31/10/2012), από τα οποία ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ οφείλει στις τράπεζες.

Τα περισσότερο από τα στοιχεία του ενεργητικού της (συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ ) αναμένεται να εκπλειστηριαστούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.

Πάντως η διοίκηση της εταιρείας, στην αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99, υποστήριζε ότι εάν πτωχεύσει, τότε οι εισπράξεις των απαιτήσεων θα περικοπούν σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30%, ενδεχομένως, θα ήταν πολύ δύσκολο να εισπραχθεί.

Πηγή: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1826517

Έτσι θα "ξαναστηθεί" η Sato

...Η συμφωνία με τη συντριπτική πλειονότητα των πιστωτών δημιουργεί γερά "θεμέλια" για το restart της Sato.

Για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, λειτούργησε καταλυτικά το σχέδιο εξυγίανσης της Sato που προβλέπει: περαιτέρω μείωση του κόστους, ενίσχυση των εσόδων της και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας... Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Sato θα προχωρήσει στο επαναλανσάρισμα των καταστημάτων "ΕΝΤΟS".

Σύμφωνα με την απόφαση εξυγίανσης, ουσιώδους σημασίας για τη διάσωση της Sato υπήρξε ο ρόλος των τραπεζών. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, EFG Eurobank):
-Συμφώνησαν στην παροχή νέας χρηματοδότησης συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
-«Κούρεψαν» συνολικά κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ το ύψος των απαιτήσεων τους έναντι της Sato. Αλλά και συμφώνησαν στη μετατροπή σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του 80% των μη εξασφαλισμένων υπολοίπων τους...

Επίσης για τους πιστωτές γενικά και τους εργαζόμενους η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει: 
- Το κούρεμα κατά 80% των οφειλών προς τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών της. 
- Οι οφειλές άνω των 200 χιλιάδων ευρώ προς τους 121 εργαζομένους της εταιρείας θα εξοφληθούν ολοσχερώς. 
- Το ΙΚΑ και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο και η ΔΕΗ θα λάβουν το 100% των απαιτήσεών τους.

Πηγή: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1826513


Και ένα "αφελές" ερώτημα:
Που είναι το ενδιαφέρον των κομμάτων (και ειδικότερα εκείνων της αντιπολίτευσης); Που είναι το ενδιαφέρον των συνδικάτων; 
Βέβαια, η επιπλοβιομηχνία δεν είναι ΕΡΤ, αλλά και εδώ δουλεύουν άνθρωποι και δεν είναι δεύτερης κατηγορίας.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου