7 Ιουλίου 2015

Η μπάλα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης

Αφηρημένες ...απόψεις

Πλέον η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα τις προτάσεις των δανειστών και εκείνοι περιμένουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τυχόν νέα συμφωνία. Περιμένουν προτάσεις ρεαλιστικές και αξιόπιστες που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις 18 χωρών της ευρωζώνης. 

Μετά τη λήξη του προγράμματος, την μη πληρωμή των δόσεων που έληξαν στο ΔΝΤ, το κλείσιμο των τραπεζών και το πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε, η θέση της Ελλάδας εκ των πραγμάτων είναι πλέον δυσχερέστερη. Η διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής πλευράς αντί να ισχυροποιηθεί, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση (ήταν μάλιστα και το σκεπτικό διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που προκήρυξε), μάλλον εξασθένησε. Οι μικρές διαφορές απόψεων για την συμφωνία, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, με την εντολή του ελληνικού λαού που προκάλεσε η κυβέρνηση, έχουν πλέον διευρυνθεί. Η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, που προϋπήρχε, με την επιλογή της διεξόδου μέσω του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση, έχει περαιτέρω επιδεινωθεί.

Και τώρα πια η μόνη επιλογή που παραμένει είναι μεταξύ του δύσβατου ανηφορικού δρόμου και του γκρεμού, με την ελληνική πλευρά να είναι αναγκασμένη εκείνη να επιλέξει. Να κάνει την μόνη σωστή πρόταση στους δανειστές, ευελπιστώντας να γίνει αποδεκτή και από εκείνους. Και μάλιστα τώρα, χρόνος δεν υπάρχει πια, ας προτείνει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, τώρα που τα πανηγύρια του "όχι" τελείωσαν. 

Υπήρξε όμως, έστω και με καθυστέρηση, και μια αισιόδοξη νότα. Ήταν η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν με στόχο την συμφωνία. Ας συνεχίσουν έτσι, μαζί. Γιατί η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο και έχουμε ανάγκη από πολλούς και ικανούς παίχτες. 

Σημείωση: Το σκίτσο είναι του Πάνου Μαραγκού






yle="text-align: center;">

3 σχόλια:

  1. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μεταξύ άλλων, είπε σήμερα: «Θα συζητήσουμε και πάλι απόψε, θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τους ρητορικούς τόνους, να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού. Μου λένε ότι δεν ήταν ένα όχι προς την Ευρώπη και το ευρώ. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Πρέπει να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι απόψεις της, έτσι ώστε εντός των χρονικών ορίων να καταλήξουμε σε συμφωνία». Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια αντίθετη άποψη υποστηρίζει σήμερα η Αυγή. Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών» αναφέρει: "Με την εντολή του 62% των πολιτών και τη συναίνεση των κομμάτων -πλην του ΚΚΕ- της αντιπολίτευσης για βιώσιμη λύση προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, προσδοκώντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιδείξουν -αυτή τη φορά- την αναγκαία πολιτική βούληση και τον ρεαλισμό για έναν συμβιβασμό επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη..." Πηγή: avgi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άσχετα με το που είναι η μπάλα, όλοι και μέσα και έξω δ΄χονται ότι όλα είναι ένα παιχνίδι! και αυτό είναι λυπηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή