4 Ιουλίου 2015

FT: Κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8000 ευρώ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης. 

Ενα ελληνικό bail-in (σ.σ. ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών συνήθως με μετατροπή των καταθέσεών τους σε μετοχικό κεφάλαιο) θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013, γράφουν οι Financial Times, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. 

«Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης... Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως» αναφέρουν οι Financial Times. 

Μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα. «Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος», ανέφερε ένας αναλυτής στους Financial Times. 

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, αλλά τα σχετικά ποσά στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων ανέρχονται μόλις σε 3 δισ. ευρώ και δεν επαρκούν για την κάλυψή τους, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Πάντως αργά το βράδυ της Παρασκευής η πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο υπάρχει έκτακτο σχέδιο ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kerdos.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου