3 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκοπήσεις: Ντέρμπι οι εκλογές

Σε απόλυτο ντέρμπι εξελίσσονται οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη με βάση τα ευρήματα των τριών νέων χθεσινών δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τον σταθμό MEGA, η ΝΔ καταγράφει για πρώτη φορά οριακό προβάδισμα, της τάξης του 0,3%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.gr, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μόλις 0,4% από τη ΝΔ. Επίσης μια μονάδα διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24. Όλα, προς το παρόν, φαίνονται να είναι ανοικτά. Ειδικότερα:

Δημοσκόπηση της GPO για το MEGA: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και η ΝΔ ποσοστό 25,3%. Mάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 12,8%.

Ανατροπή σκηνικού καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44,3% έναντι 41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πολίτες δηλώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί από τη θέση του πρωθυπουργού να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο σε σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,8% έναντι 27,1%)

Σύμφωνα με την έρευνα, μη αναγκαία κρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό 66,7%).

Από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 
6 στους 10 Έλληνες θέλουν να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, με περίπου 4 στους 10 να τάσσονται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του οποίου τάσσονται σε ποσοστό 50,6% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης, σε όλα τα κόμματα κυριαρχεί η απάντηση "κυβέρνηση συνεργασίας".

Σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στη διαπραγμάτευση και το μνημόνιο, μόλις 3 στους 10 κρίνουν θετικά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές (με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό να εμφανίζονται σχεδόν μοιρασμένοι), με έναν στους δύο πολίτες πάντως να μην βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη συμφωνία-μνημόνιο.

Πιο αναλυτικά στο: http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=35098943


Δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.gr 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτιά, αλλά η ΝΔ μειώνει την διαφορά στο ελάχιστο με όλα τα ενδεχόμενα για το νικητή των εκλογών να είναι πλέον ανοικτά. Στο 0,4% η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από 1,5% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Σταθεροί ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, εξασφαλίζει την είσοδό του στη βουλή ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ εξαφανίζονται οι ΑΝΕΛ. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco σχετικά με την πρόθεση ψήφου: 
ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΝΔ 22,6%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%, ΚΚΕ 5,5%, ΑΝΕΛ 2%, ΠΑΣΟΚ 4,2%, ΕΚ (ΛΕΒΕΝΤΗΣ) 3,6%, ΛΑΕ 3,9%, ΑΛΛΟ 3,5%, ΛΕΥΚΟ 2,2%, ΑΠΟΧΗ 5%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%.

Στην ερώτηση "Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό" το 32% απαντά Αλέξης Τσίπρας, έναντι του 28% που συγκεντρώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Πιο αναλυτικά στο: http://www.newsit.gr/politikh/Dimoskopisi-Alco-Ekloges-2015-Sto-0-4-i-diafora-SYRIZA-ND/427706 

Δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24

Μια μονάδα διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 26% και η ΝΔ 25%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1081 ατόμων, ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ 5% αντίστοιχα, η Λαϊκή Ενότητα με 4%, και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ που λαμβάνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,5%.

Στην πρόθεση με αναγωγή επί των έγκυρων, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, ΝΔ 26,5 %, Χρυσή Αυγή 6,5%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Λαϊκή Ενότητα 4,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, ΑΝΕΛ 2,5%. 

Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 36%. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 32%. Το 77% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν ως καλύτερη επιλογή για τη χώρα την παραμονή στο ευρώ, έναντι 16% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Αρνητικά - μάλλον αρνητικά αξιολογεί το 68% τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το προηγούμενο επτάμηνο, ενώ 28% κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά το έργο της. 

Περισσότερα: http://tvxs.gr/news/ellada/ntermpi-syriza-kai-nd-deixnei-nea-dimoskopisi






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου