2 Σεπτεμβρίου 2015

FT: H ΛΑΕ προσπαθεί να «θαμπώσει» τους ψηφοφόρους

Βαλαβάνη και Κωνσταντοπούλου μπορεί να αυξήσουν τη δημοτικότητα της Λαϊκής Ενότητας, λόγω της σταθερότητας στις αρχές τους. Η θέση όμως του κόμματος περί επιστροφής στη δραχμή έχει φοβίσει τους αριστερούς Έλληνες, αναφέρει η Kerin Hope σε άρθρο της στους Financial Times.
Αρκετά σημεία του άρθρου, από το euro2day.gr, στη συνέχεια:

Το ελληνικό ακροαριστερό κόμμα Λαϊκή Ενότητα ελπίζει ότι η εξαιρετική ποιότητα των τελευταίων νεοσυλλέκτων του θα του δώσει ώθηση, καθώς αγωνίζεται να γίνει πιο ελκυστικό ενόψει της πρώτης του εκλογικής δοκιμασίας.

Ο ηγέτης του, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει εξασφαλίσει δύο ανυπότακτες γυναίκες πολιτικούς, οι οποίες ανέλαβαν υψηλές θέσεις όταν η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο, αλλά έδειξαν αδίστακτα την αποδοκιμασία τους με την αποστασία τους, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε την πολιτική του κόμματος κατά της λιτότητας.

Και οι δυο γυναίκες -η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου- έχουν τη φήμη ότι εργάζονται πολύ και μένουν σταθερές στις θέσεις τους. Καμία από τις δύο δεν είναι γνωστή για την προθυμία της να συμβιβαστεί, αλλά το θετικό είναι ότι και οι δύο θεωρούνται ευρέως πολιτικοί με αρχές, μία σπάνια διάκριση στην ταλαιπωρημένη από τη διαφθορά δημόσια ζωή της Ελλάδας.

«(Είναι) δυνατές υποψήφιες με μητρώο στο να είναι σταθερές στις αρχές τους (...) Μπορούν να ανεβάσουν το προφίλ της Λαϊκής Ενότητας σε όλη τη χώρα, κυρίως στις γυναίκες ψηφοφόρους», είπε ένας ακτιβιστής του κόμματος.

Η ισχυρή στάση του κόμματος κατά της λιτότητας είναι ευρέως ελκυστική στους ψηφοφόρους που έχουν πληγεί πολύ από τα πέντε χρόνια της υψηλής ανεργίας, των κολοσσιαίων περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τα capital controls. Αλλά το σύνθημά του ότι «μία επιστροφή στη δραχμή δεν σημαίνει οικονομική καταστροφή» έχει ταράξει ακόμη και τους αριστερούς Έλληνες.

Όπως και ο κ. Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Ενέργειας, οι δύο γυναίκες ήταν έμπιστες σύμμαχοι του κ. Τσίπρα μέχρι που επαναστάτησαν σχετικά με την πολιτική «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού τον Ιούλιο, όταν συμφώνησε στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι πιστωτές, σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 86 δισ. ευρώ.

Η κ. Βαλαβάνη έγινε εξαιρετικά δημοφιλής αφού έφερε ένα νόμο στο κοινοβούλιο, ο οποίος ελάφρυνε την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με μακροχρόνια χρέη προς το κράτος. Αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τους ισχυρισμούς των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι ενθάρρυνε τη μητέρα της να κάνει ανάληψη αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά από κοινό λογαριασμό τον Ιούνιο, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να επιβάλει capital controls. 

 Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε μία πιο προβληματική σχέση με το κοινοβούλιο και έχει δεχθεί κριτική για το ότι έσπειρε τη διχόνοια ενώ ήταν πρόεδρος της Βουλής. Καταδικάστηκε από τους βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων για τον λόγο ότι έκανε πολύ μεγάλες τοποθετήσεις και ότι ακολουθούσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με εξαντλητική λεπτομέρεια. Αλλά η Λαϊκή Ενότητα θα μπορούσε να κερδίσει σημαντικές ψήφους με εκείνη στο ψηφοδέλτιό της. «Η χώρα δεν πάει σε εκλογές επειδή παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή (όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας)», είπε, «αλλά επειδή η (πρώην) κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να την παραβιάζει». 

Πηγή: www.euro2day.gr 02.09.2015
Ολόκληρο στο: H ΛΑΕ προσπαθεί να «θαμπώσει» τους ψηφοφόρους


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου