4 Σεπτεμβρίου 2015

NYT: Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος σπόνσορας του ακραίου ισλάμ

Ο τίτλος του μεγαλύτερου σπόνσορα του ριζοσπαστικού Ισλάμ δεν ανήκει στους Ιρανούς αλλά στον υποτιθέμενο σύμμαχό μας, την Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο Thomas L. Friedman στους "The New York Times", σύμφωνα με "Το Βήμα". Ένα απόσπασμα από το σχετικό άρθρο στη συνέχεια:
 
 "Τίποτα δεν είναι πιο διαβρωτικό για τη σταθερότητα και τον εκσυγχρονισμό του αραβικού κόσμου, και του μουσουλμανικού κόσμου γενικότερα, από τα δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια που οι Σαουδάραβες έχουν επενδύσει από το 1970 για να αφανίσουν τον πλουραλισμό του Ισλάμ - τις εκδοχές του σουφισμού, του μετριοπαθούς σουνιτισμού και του σιιτισμού - και να επιβάλουν στη θέση τους την δική τους πουριτανική, αντι-Δυτική, αντι-πλουραλιστική, σαλαφιστική ερμηνεία του Ισλάμ, που προωθείται από το Σαουδαραβικό θρησκευτικό κατεστημένο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές χιλιάδες Σαουδάραβες έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος ή ότι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Αραβικού Κόλπου έχουν στείλει δωρεές στο ISIS. Ολες αυτές οι σουνιτικές ομάδες των τζιχαντιστών - ISIS, Αλ Κάιντα, Μέτωπο Νούσρα - είναι ιδεολογικοί απόγονοι του σαλαφισμού που ενσταλάζει η Σαουδική Αραβία σε τζαμιά και ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία από το Μαρόκο έως το Πακιστάν και την Ινδονησία.

Και εμείς, στην Αμερική, ποτέ δεν τους εγκαλέσαμε για αυτό - επειδή είμαστε εθισμένοι στο πετρέλαιό τους"... 

"Η Σαουδική Αραβία υπήρξε ένας Αμερικανός σύμμαχος σε πολλά θέματα και υπάρχουν μετριοπαθείς εκεί που απεχθάνονται τις θρησκευτικές αρχές της. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η εξαγωγή του ριζοσπαστικού σαλαφιστικού Ισλάμ από την Σαουδική Αραβία ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί στον μουσουλμανικό και τον αραβικό πλουραλισμό - στην πολυφωνία της θρησκευτικής σκέψης, του φύλου και της εκπαίδευσης - τον τελευταίο αιώνα.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι μια πραγματική απειλή. Αλλά μην πιστεύετε την ανοησία ότι είναι η μόνη πηγή αστάθειας στην περιοχή αυτή". 

Πηγή: www.tovima.gr 04.09.2015  
Περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=734494






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου