26 Ιανουαρίου 2016

FAZ: Απειλούν με «αποκλεισμό» την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν

από τη Deutsche Welle 
Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ). Ανοιχτή πλέον η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν. 

Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

Από την πλευρά της, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε την εκτίμηση που είχε εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt: Είναι «μύθος» ο ισχυρισμός ότι δεν μπορούν να προστατευθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα μεταφερθούν προς την κεντρική Ευρώπη». Πάντως η αυστριακή υπουργός εκτιμά ότι το ναυτικό στην Ελλάδα έχει επαρκείς δυνατότητες να προφυλάξει τα σύνορα. Θα χρειαζόταν ωστόσο και ευρωπαϊκή βοήθεια. «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητη μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στο Άμστερνταμ.

Σε παρεμφερή, αυστηρή γραμμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε τη σύνδεσή της με τον χώρο του Σένγκεν». Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει βεβαίως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν. 

Πηγή: Deutsche Welle 
Περισσότερα στο http://dw.com/p/1Hjsv 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου