19 Ιανουαρίου 2016

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: H "ρετσινιά" του Νεοφιλελευθερισμού

"Δίχως χρονοτριβή η κυβερνητική παράταξη αναζήτησε στον νεοφιλελευθερισμό την ρετσινιά που τόσο αποζητούσε για να ξεθεμελιώσει την επιτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Γιατί όμως ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί ρετσινιά στην ελληνική πολιτική ζωή"; Είναι το ερώτημα που θέτει ο γνωστός νεοφιλελεύθερος πολιτικός Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε άρθρο του στο capital.gr.


Και προσθέτει: "Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην υφήλιο που μπήκε στην οικονομική κρίση επειδή χρεοκόπησε το δημόσιο και όχι οι Τράπεζες. Εφόσον ήταν το κράτος (μεγάλες παροχές, τεράστιος δημόσιος τομέας, θεόρατα έξοδα και κρατικές δαπάνες) αυτό που οδήγησε την χώρα στην οικονομική κατάρρευση, δεν μπορεί βέβαια να ήταν αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών. Ο κρατισμός οδήγησε την χώρα στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα. Και όλες οι μετα-μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) επιχειρούν, ανεπιτυχώς, και πάλι με κρατισμό να την βγάλουν από αυτά".

Έως εδώ οι διαπιστώσεις του κ. Ανδριανόπουλου μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανεκτές και να συζητηθούν... Εκεί όμως που ξεπερνά τα όρια είναι στη συνέχεια όταν, στο ερώτημα που ξαναθέτει "Γιατί λοιπόν υπάρχει τέτοια απέχθεια για τον νεοφιλελευθερισμό;", δίνει την απλοϊκή αλλά και υποτιμιτική για την νοημοσύνη του κόσμου απάντηση: "Προφανώς, διότι οι ηγήτορες της ελληνικής δημόσιας ζωής δεν επιθυμούν να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την ουσία της σχετικής πολιτικής επιλογής..."

Και γίνεται υπερβολικός και απόλυτος ο κ. Ανδριανόπουλος όταν χαρρακτηρίζει ως νεοφιλελευθερους (χωρίς αυτοί να το ξέρουν!) όλους όσους:
"Καταδικάζουν την φορολογία για την συντήρηση ενός μεγάλου κι αναποτελεσματικού κράτους".
"Αντιστρατεύονται την δημόσια γραφειοκρατία που πνίγει την προσπάθεια των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα καινούργιο δυναμικό μέλλον".
"Δεν θέλουν το κράτος να ανακατεύεται στις οικονομικές δραστηριότητες και οι δημόσιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να καταργηθούν και να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας".
"Ενοχλούνται με την αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε όλοι να υποφέρουμε για να κρατηθούν ανέπαφες όλες οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο".
"Δεν θέλουν ρουσφέτια και δημόσιες παροχές αλλά υγιή ανταγωνισμό για την διεκδίκηση αξιοκρατικά της θέσης τους σε μιά δυναμική μελλοντικά οικονομία".

Διαπιστώνει όμως ο κ. Ανδριανόπουλος ότι το ελληνικό μιντιο-πολιτικό κατεστημένο, με την τρομακτική δύναμη που προφανώς θεωρεί ότι διαθέτει, επιβάλει στο άβουλο κοινό την κρατικίστικη επιλογή του! Αναφέρει συγκεκριμένα:  "Δυστυχώς αυτές οι απόψεις καταδικάζονται από την πλειοψηφία του ελληνικού μιντιο-πολιτικού κατεστημένου. Κι επηρεάζουν την κοινή γνώμη, που άβουλα ποδηγετείται ώστε να στηρίζει επιλογές που ουσιαστικά αντιστρατεύονται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της".

Δυστυχώς το συμπέρασμα του νεοφιλελεύθερου κ Ανδριανόπουλου αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής ακρότητας, καθώς δεν διατάζει να χαρακτηρίσει κάθε έναν που αντιπαθεί τον νεοφιλελευθερισμό ως φαυλοκράτη, αριβίστα, υποτελή σε κομματικά αφεντικά... Συγκεκριμένα αναφέρει: "Αυτοί που αντιπαθούν τον νεοφιλελευθερισμό είναι οι συνεχιστές της φαυλοκρατίας, της εξάρτησης από κάποια κομματικά αφεντικά κι εκείνοι που προσβλέπουν στην προσοδοθηρία για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον παρασιτισμού και προσκόλλησης σε κρατικές παροχές. Καιρός δεν είναι να απαλλαγούμε από την μούχλα αυτών των πρακτικών;"

Πηγή:  www.capital.gr
http://www.capital.gr/forum/thread/5469950?messageId=5469950

Σημείωση: Παρά τις σοβαρές αντιθέσεις μας με τις απόψεις του κ. Ανδριανόπουλου, αναρτήσαμε ουσιαστικά το άρθρο του (με κάποια δικά μας σχόλια) γιατί θεωρούμε ότι και αυτό μπορεί να συμβάλλει στο γενικότερο προβληματισμό για το ξεπέρασμα της κρίσης.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου