29 Ιανουαρίου 2016

«Μαύρος» ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο φέτος.

Mε συνολικές απώλειες -12,44% αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο πραγματοποιώντας ίσως το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών.

Κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου ήταν ότι σε σύνολο 18 συνεδριάσεων, οι πτωτικές συνεδριάσεις ανήλθαν σε 12 έναντι 6 ανοδικών συνεδριάσεων. Η χαμένη κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 7 δις. ευρώ και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς. 

Βέβαια στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν οι αγοραστές μετά το μεσημέρι. Στο θετικό κλίμα της αγοράς βοήθησαν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, αλλά και άλλων δέκα funds - επενδυτών στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, πως θα εφαρμοστούν με συνέπεια οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να λάβει τη δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. Η εξέλιξη αυτή ήταν ικανή να αλλάξει επί τω θετικότερο το κλίμα στο Χ.Α., το οποίο μέχρι εκείνη την ώρα τηρούσε στάση αναμονής με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε το μήνα στις 552,83 μονάδες με ημερήσια κέρδη +1,96%. Ο τζίρος έφθασε τα 98,68 εκατ. ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η απογοήτευση των επενδυτών είναι έκδηλη για το χαμηλό βαθμό που λαμβάνει η Κυβέρνηση που αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την εμπλοκή που παρουσιάζεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια στην αγορά που πορεύεται στην νέα χρονιά με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης. Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μετέωρη καθώς δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες για να επανεμφανισθούν οι αγοραστές μετοχών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τραπεζικά συνέδρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ είχαν και κληθεί ελληνικές εισηγμένες. Το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει στάσιμο αφού μόνο με σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα που δεν υλοποιούνται από το κυβερνητικό σχήμα, δεν μπορεί να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Την ίδια ώρα σε χρηματιστηριακό λήθαργο παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών πραγματοποιώντας ελάχιστες συναλλαγές καθημερινά ενώ υπάρχουν και μετοχές που δεν ανοίγουν καθόλου. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ο αριθμός των εισηγμένων που είναι στη κατηγορία της διασποράς και πραγματοποιούν μόλις 4 δημοπρασίες των 60 δευτερολέπτων σε κάθε συνεδρίαση. 

Πηγές: www.kathimerini.gr και www.capital.gr 29.01.2016 

Σχετικές αναρτήσεις:
Το January effect μας ξέχασε το 2016;
Στα χαμηλά 44 μηνών το Χρηματιστήριο της Αθήνας


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου