20 Ιανουαρίου 2016

Στα χαμηλά 44 μηνών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Mε απώλειες 5,70%, στις 526,44 μονάδες, έκλεισε σήμερα Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2012, παραμένοντας "όμηρος" τόσο της εσωτερικής αβεβαιότητας όσο και του παγκόσμιου sell off, το οποίο έπληξε τις αγορές.

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφουν στην Αθήνα ο FT25 και ο τραπεζικός δείκτης μετά το σημερινό μπαράζ πωλήσεων. Ο φετινός Γενάρης εξελίσσεται ως ο χειρότερος της 25ετίας με απώλειες που φτάνουν (έως σήμερα) στο 16,6% σε επιπεδο Γενικού Δείκτη και 34% σε επιπεδο Δείκτη των Τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο χειρότερος Ιανουάριος των τελευταίων 25 ετών και πλέον, ήταν αυτός του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαίες απώλειες 15,76%.

Η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν κάπως πιο έντονη από εκείνη που επικρατεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, όπου οι σημαντικότεροι δείκτες βρίσκονται στη δίνη των ανησυχιών τόσο για την πορεία της κινεζικής οικονομίας όσο και των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο και καταγράφουν πτώση που κυμαίνεται από 3% περίπου έως και 4%.

Ειδικότερα στο πετρέλαιο νέο χαμηλό δωδεκαετίας σημειώνουν τα συμβόλαια, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τα 28 δολάρια, ενώ χτες οι αναλυτές του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει ότι η οικονομική κρίση στην Κίνα και η εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλες τις αναδυόμενες αγορές απειλούν να περιορίσουν τo παγκόσμιο outlook.

Στην Ελλάδα, η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεγάλη καθυστέρηση της αξιολόγησης της Χώρας και με απόλυτα αρνητικό το διεθνές περιβάλλον (οι περισσότερες από τις Διεθνείς Αγορές, έχουν γυρίσει σε "bear market"), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα αποεπένδυσης, στο οποίο είναι αδύνατον να αντισταθεί το, αποδεδειγμένα μειωμένων αντοχών, Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα, ο πολιτικός και χρηματοδοτικός κίνδυνος που επισήμανε η Goldman Sachs χτες για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώθηκε σήμερα στα διψήφια ποσοστά πτώσης των μετοχών τους. Έτσι η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 17,62% στα 0,1590 ευρώ, η Eurobank διαμορφώθηκε στα 0,72 ευρώ καταγράφοντας πτώση 14,79%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10% στα 1,71 ευρώ. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 7,20% στα 0,232 ευρώ. Ισχυρές επίσης απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της ΔΕΗ (-9,04%), ενώ άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη σήμερα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 83 υποχώρησαν και οι 52 έμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 84 εκατ. ευρώ.

Πηγές: Με στοιχεία από www.capital.gr και www.euro2day.gr
Σχετική ανάρτηση: Το January effect μας ξέχασε το 2016;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου